Share
Tweet
Share
Send to friend

U budućnosti će se tražiti kombinirane vještine

Sve više zaposlenika vraćat će se na sveučilišta ili upisivati edukacijske programe

Za one koji s diplomom u džepu ulaze na tržište rada u ovom su trenutku najperspektivnija zaposlenja povezana s novim tehnologijama, zdravstvenom njegom i obrazovanjem. Pokazuju to podaci američke Burze rada (Bureau of Labor Statistics) koja je istraživala profesije sa "svijetlom budućnošću" u razdoblju od 2008. do 2018. godine, piše Wall Street Journal, a prenosi Bankamagazin.

No, poslovi budućnosti, smatraju stručnjaci, zahtijevat će od mladih zaposlenika sve više kombinaciju primijenjenih znanja i vještina iz različitih područja.

Medicinari i informatičari
Primjerice, od kvalificiranog medicinara tražit će se znanje o menadžmentu rizika kao i napredno znanje o elektronici. Posebice se to odnosi na SAD gdje će se, prema procjenama, do 2018. godine otvoriti više od dva milijuna radnih mjesta povezanih s novim tehnologijama.

Među posloprimcima, brže bi se trebali zapošljavati mrežni administratori, statistički analitičari i web stručnjaci, a snažan rast zapošljavanja pratit će i poslove vezane za zaštitu podataka, informacijske tehnologije, online zaštitu i rizični menagment.

Neotkrivene mogućnosti interneta
Kako će mnoge kompanije ići za promocijom svojih brendova preko društvenih mreža, očekuje se rast potražnje za novim profesijama tog tipa. Stoga će marketinški stručnjaci savršeno morati poznavati internet kao medij. Slično tome, brzo će se povećavati i broj zaposlenih u PR odjelima, pa se očekuje da će zaposlenja u odnosima s javnošću do 2018., u SAD-u porasti za 24 posto.

Nadalje, zbog sve većeg zahtjeva poslodavaca za multipraktičnim djelatnicima i novim informatičkim vještinama, u budućnosti će sve više zaposlenika brinuti o dodatnoj edukaciji. Sve više njih vraćat će se na sveučilišta ne bi li dobili još jednu diplomu ili pohađati novi edukacijski program za neku od disciplina koja je potrebna kompaniji. (V. K.)

Izvor: Banka.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.