Share
Tweet
Share
Send to friend

Koji će trendovi obilježiti ovu poslovnu godinu?

Nezaposleni postaju baza talenata, a rast će i potražnja za uslugama freelancera

U sklopu svojih predviđanja za ovu godinu, website CareerBuilder je na uzorku od 2700 menadžera i stručnjaka za ljudske resurse istražio koji će trendovi obilježiti svjetsko tržište rada. Autori ističu da će se poslodavci ove godine u većoj mjeri posvetiti ponovnom osvajanju dijela tržišta koje su izgubili tijekom recesije, ali će zaživjeti i neki novi trendovi za koje su prošle godine postojale tek naznake.

Jačanje branda na internetu
Porast broja nezaposlenih poslodavci će iskoristiti kako bi neproduktivne zaposlenike zamijenili stručnjacima koji su uslijed krize ostali bez radnih mjesta i trenutno se nalaze na burzi nezaposlenih. Na taj će način osnažiti svoju radnu snagu i stvoriti preduvjete za ponovni rast. U istraživanju, 37 posto poslodavaca je istaknulo da planiraju otpustiti neproduktivne zaposlenike.

Prošle su godine tek rijetki iskorištavali internet za promociju i jačanje vlastitog branda. Budući da je znatan dio kompanija zbog recesije morao donositi nepopularne odluke, čime su djelomično naštetili i vlastitom ugledu, ove godine znatan dio njih planira povećati svoje sudjelovanje u internet kanalima i kroz društvene mreže povratiti povjerenje, posebice mlađih generacija.

Zapošljavanje otpuštenih
Budući da poslodavci očekuju ponovni poslovni uzlet i gospodarski rast, znatan dio onih koji su zatvarali radna mjesta, razmišlja o ponovnom zapošljavanju svojih, sada već bivših zaposlenika. Zbog žestoke borbe za ponovno osvajanje tržišta, poslodavcima će trebati znanja i vještine, što je odlika mnogih zaposlenika koje su morali otpustiti. Oko trećine poslodavaca je istaknulo da otpuštene zaposlenike planira pozvati odmah na početku godine, dok ih 30 posto to planira učiniti u prvih šest mjeseci ove godine.

Iako očekuju rast prihoda, poslodavci će i dalje opreznije planirati troškove. Stoga će, ističu oni, nastaviti smanjivati pogodnosti za zaposlenike. U tom smislu, detaljno će planirati i intenzitet zapošljavanja na neodređeno radno vrijeme, pa bi zapošljavanje honorarnih suradnika i zaposlenika na određeno vrijeme, ove godine moglo biti izraženije. Također, značajan dio ispitanika je naglasio da će češće koristiti usluge freelancera.

Također, 2010. će obilježiti i veće proučavanje te ulaganje u tzv. zelene tehnologije, a brojni stručnjaci predviđaju kako će upravo to biti najbrže rastući sektor. Vrlo vjerojatno, rasti će i migrantski tokovi te kulturalna i jezična razmjena jer će poslodavci htjeti povećati svoju zastupljenost na stranim tržištima. (V. K.)

Izvor: examiner.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.