Share
Tweet
Share
Send to friend

Loš timski rad uzrokuje depresiju

Ispitanici koji su nezadovoljni radnom atmosferom bili su 60 posto više skloniji depresiji

Zaposlenici koji su nezadovoljni međuljudskim odnosima na poslu, imaju čak 60 posto veći rizik od obolijevanja od depresije, a u gotovo polovici slučajeva će koristiti i antidepresive. Pokazalo je to finsko istraživanje provedeno nad više od 3.300 zaposlenika u dobi između 60 i 64 godine.

Doktor Marjo Sinokki s finskog Instituta za profesionalno zdravlje tvrdi kako se psiho-socijalnim faktorima, kao što je "timska klima", može predvidjeti mentalno zdravlje.

Ipak, napominje Sionikki, "timski rad je jedna od rijetko proučavanih psiho-socijalnih radnih karakteristika u odnosu na mentalno zdravlje". "Ona podrazumijeva percepciju pojedinca o kvaliteti komunikacije u radnom okruženju", dodaje voditelj istraživanja Sinokki.

Tijekom istraživanja, ispitanici su svoju radnu okolinu ocjenjivali jednim od ponuđenih opisa: ohrabrujuća i puna podrške za nove ideje, puna predrasuda i konzervativna, ugodna i dobra ili svadljiva i puna neslaganja. Stručnjaci su potom, sudionike analizirali zbog moguće depresije, tjeskobe i zlouporabe alkohola te ih "pratili" sljedeće tri godine. Krajnji rezultat je pokazao da su ispitanici koji su nezadovoljni radnom atmosferom bili 60 posto više skloniji depresiji.

Iako su uspjeli ustanoviti povezanost između depresije i lošeg timskog rada, istraživači nisu uspjeli dokazati povezanost lošeg timskog rada sa prekomjernim konzumiranjem alkohola ili tjeskobom. (V. K.)

Izvor: ordinacija.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.