Share
Tweet
Share
Send to friend

Slaba društvena mobilnost koči ekonomski razvoj

Niska razina društvene mobilnosti može ukazivati na pomanjkanje jednakosti u društvu

Mladi u Nordijskim zemljama, Australiji i Kanadi jednostavnije se uspinju na društvenoj ljestvici i ostvaruju veće prihode, od onih u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Iako napredovanje na društvenoj ljestvici ovisi o nizu čimbenika, poput osobnih sposobnosti, obiteljskog naslijeđa, društvenog okruženja, mreže poznanstava i stavova, niska razina društvene mobilnosti može ukazivati na pomanjkanje jednakosti u društvu, sprječavati produktivnosti i potkopavati gospodarski razvitak, upozorava OECD u novoj studiji.

Također, za stjecanje boljeg društvenog statusa i ostvarivanje boljih prihoda od njihovih roditelja, mladima danas važnu ulogu igraju i javni poticaji, a ponekad i porezna politika.

Roditelji potiču djecu
U svim zemljama u kojima je provedeno istraživanje, obiteljski i socio-ekonomski background utječe na razinu obrazovanja i visinu prihoda mladih. Međutim, taj je utjecaj, više nego igdje izražen u Velikoj Britaniji i južno europskim zemljama.

Osobe, čiji su roditelji završili tercijarno obrazovanje, u tim zemljama u prosjeku zarađuju čak i do 20 posto više od osoba čiji su roditelji završili sekundarno obrazovanje. Također, primanja su im čak i za više od 30 posto veća, od primanja osoba čiji roditelji nisu završili sekundarno obrazovanje. Zaključak je jasan: roditelji s višim stupnjem obrazovanja potiču djecu na stjecanje sličnog obrazovanja, zbog čega ona uglavnom i rade na radnim mjestima koja su bolje plaćena.

U Irskoj i Luxembourgu pak, djeca roditelja s visokim ili višim stupnjem obrazovanja, u 70 posto više slučajeva će željeti završiti tercijarno obrazovanje, nego njihovi vršnjaci, čiji su roditelji niže obrazovani.

Na razini svih zemalja pak, za osobe čiji roditelji nisu završili sekundarno obrazovanje, 18 posto je veća vjerojatnost, nego među njihovim vršnjacima sa "obrazovanijim" roditeljima, da niti oni neće steći sekundarno obrazovanje.

Uloga država
Međutim, OECD upozorava da i same države mogu stvoriti prilike i uvjete za veću društvenu mobilnost. Budući da se svakoj osobi moraju osigurati jednake mogućnosti, poticanje veće socijalno-ekonomske raznolikosti u obrazovnom sustavu, jedan je od mogućih načina kojima vlade zemalja mogu unaprijediti izglede za osobe iz siromašnijih i manje obrazovanih društvenih slojeva.

Pritom se mora unaprjeđivati kvaliteta edukativnih sadržaja za najmlađe uzraste, jer se na taj način povećava njihova vjerojatnost za budući obrazovni uspjeh, a time i poslovni uspjeh. Društvenu mobilnost upravo i potkopava prerana segregacija mladih na temelju njihova znanja – poput visokih uvjeta koje škole i učilišta postavljaju za upis. (V. K.)

Izvor: OECD

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.