Share
Tweet
Share
Send to friend

Samo inovativnim rješenjima možemo postati konkurentni

Održana 6. regionalna konferencija 'Telekom Arena 2010.' – Konferencija o elektroničkim komunikacijama

Država i društvo moraju promijeniti način razmišljanja i poticati ulaganja u infrastrukturu i istraživanja, koja su nužna kako bi se izbjeglo kopiranje drugih zemalja i razvijala inovativna rješenja na području telekomunikacija. Istaknuo je to predsjednik Vijeća hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije, Miljenko Krvišek, na 6. regionalnoj konferenciji "Telekom Arena 2010. " – Konferencija o elektroničkim komunikacijama.

Manifestacija je održana 1. ožujka u zagrebačkom hotelu Westin, u organizaciji Infoarena Grupe, a otvorio ju je Dražen Breglec, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske. Tom prilikom, Breglec je naglasio da se ulaganja u telekom industriju moraju nastaviti, kako bi se iskoristili svi potencijali koje ona nudi. Također, najavio je i novu promjenu regulativnog okvira za telekom industriju na osnovu nove europske direktive koja je donesena prošle godine.

Centar razvoja u Hrvatskoj
Ovogodišnju Konferenciju pratilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u svojstvu visokog pokrovitelja, a zemlja partner je bila Slovenija. Organizatoru su se pridružili i generalni partner Nokia Siemens Networks Hrvatska te partneri T-Hrvatski Telekom, IBM, Ericsson Nikola Tesla, Bnet, Optima Telekom, Applicon, te Inteligentno savjetovanje.

Članica Uprave Nokia Siemens Networks, Nives Sandri, istaknula je da Nokia uvelike pridonosi razvoju ne samo industrije nego i cijelog društva te, uz postojećih 30 centara razvoja, najavila i otvaranje jednog takvog centra u Hrvatskoj. Taj će se centar baviti razvojem agregacijskih mreža, a osnovni će mu zadatak biti osiguravanje besprijekornog fiksnog i mobilnog prometa na području Središnje i Istočne Europe.

Tijekom panela na temu regulatornih okvira i izazova, Damir Filipović, generalni direktor tvrtke Inteligentno savjetovanje d.o.o., istaknuo je da se zakonske odredbe u Hrvatskoj trenutno usklađuju s propisima EU, koji još nisu primijenjeni u praksi. Zbog toga se nalazimo u položaju bliskog pratitelja, za razliku od usklađivanja 2008., kada su se u Hrvatskoj pratili propisi koji su već bili na snazi.

Iako novi regulatorni okvir nosi više bitnih izmjena, važno je istaknuti da će Europska komisija imati veće pravo na određivanje regulatornih obveza, ali bez prava veta, te da će se uspostaviti Tijelo europskih regulatora u elektroničkim komunikacijama (BEREC) koje će imati savjetodavnu ulogu bez izvršnih ovlasti.

Preživljavanje tiskovina
Najžustrije je bilo sučeljavanje tijekom panela na temu digitalne televizije, gdje je, Ozren Kanceljak, direktor RanderSpacea, ne štedeći ostale paneliste, izjavio da je tehnologija zakonodavca ostavila u prošlom stoljeću, te da svi tiskani mediji, jednako kao i televizija neće biti više potrebni jer korisnici danas većinu vijesti dobiju besplatno. Stoga je preživljavanje tiskovina do 2011., Kanceljak nazvao pravim izazovom.

Konferencija je završena panel diskusijom na temu utjecaja ICT-a na razvoj društva, usmjerenog na odgovorno poslovanje i održivi razvoj. Tom prilikom, Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle je naglasila da društvo mora stvarati inovativna rješenja koja će od nas stvoriti konkurente u svijetu. Pritom je istaknula i korist ICT-a u ekološkom smislu, budući da se upotrebom ICT-a može reducirati čak do 35 posto svjetske emisije ugljik dioksida. (V. K.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.