Share
Tweet
Share
Send to friend

Otkačene porezne olakšice u SAD-u

Od operacije promjene spola i kupnje privatnog zrakoplova, do poslovnog sastanka na Bermudima

Iako rijetki to žele priznati, značajna većina poreznih obveznika će pokušati povećati porezne olakšice i platiti što manje poreza na dohodak. Tako su proteklih dana porezni stručnjaci primali razne upite: može li se dar za vjenčanje šefove kćeri zaračunati kao izdatak za posao, ili može li se donacija krvi zaračunati kao porezna olakšica.

Istovremeno, porezni obveznici uspijevaju povećati olakšice za mnoge stvari na koje "normalni" ljudi ne bi ni u snu pomislili. I dok je naš porezni sustav prilično strog kada je posrijedi priznavanje izdataka, a američki još sofisticiraniji, obveznici tijekom dugogodišnje prakse plaćanja poreza postaju sve domišljatiji, piše manager.hr.

Mačja hrana kao olakšica
Porezni savjetnici Kiplingera, stručnog časopisa za osobne financije, izdvojili su najčudnije odbitke koje je porezni sustav priznao. Tako je jednom muškarcu, kojemu je dijagnosticiran poremećaj rodnog identiteta, kao izdatak priznata operacija promjene spola. Ipak, sud mu nije htio priznati troškove povećanja grudi, jer to spada u estetske operacije.

Privatni zrakoplov također je postao priznati trošak za par, koji ga je kupio kako se ne bi sedam sati u poslovne svrhe vozili do apartmana, koji iznajmljuju. Priznat im je i dio troškova kerozina te amortizacije koja se na to odnosi.

Paru koji je prodavao zemljišta, porezna olakšica postala je mačja hrana, jer su njome imovinu štitili od zmija, divljih mačaka i štakora, što su i dokazali fotografiranjem tih životinja na imanju. Još zanimljivije, profesionalnom je bodybuilderu, kao poslovni trošak, a time i porezna olakšica, priznato ulje za tijelo koje koristi za natjecanja.

"Rekviziti" na pozornici
Iako se operacija povećanja grudi ne priznaje kao trošak, američkoj egzotičnoj plesačici priznat je trošak amortizacije na njihovo "održavanje", jer ih je u prijavi navela kao "rekvizit" na pozornici.

Konačno, jeste li znali da je Bermudsko otočje odlično mjesto za porezni otpis? Naime, američkim poslovnjacima nije potreban nikakav dokaz da su poslovni sastanak morali održati baš ondje. To je zato što SAD s Bermudima ima potpisan poseban ugovor, kao i drugim zemljama na području Kariba. Ako pak, poslovni partneri organiziraju sastanak u Rimu, Parizu ili Pekingu, ne moraju se nadati odbitku, osim ako nemaju jak dokaz da su sastanak morali organizirati baš ondje. (V. K.)

Izvor: manager.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.