Share
Tweet
Share
Send to friend

Poslovna strategija i njena integracija

U strateški plan uključeni su svi segmenti poslovanja, od financija do ljudskih resursa

Strategija je most koji povezuje unutarnju okolinu sa vanjskim okruženjem, iskorištavajući sredstva za prilagodbu kako bi se ostvarila korist sukladno promjenama u vanjskog okruženju.

Strategija je proces donošenja odluka na dnevnoj razini, koje su u skladu s dugoročnim planom. Iako se često smatra samo kao nešto što se odražava u poslovnom planu, strategija je kontinuirani proces procjene, preispitivanja i analize, koja stalno usmjerava poduzeće, piše eBizMags.

Može se usporediti s kapetanom na palubi broda koji konstantno promatra horizont i neposredno okruženje te prilagođava kurs, s tim da je uvijek spreman okrenuti brod u drugom pravcu, ako se na horizontu ukaže opasnost od oluje ili se pojavi zapreka na putu.

Položaj i strategija
Položaj tvrtke na tržištu dio je strateškog procesa. Položaj na tržištu može se promatrati i sa stajališta, gdje se tvrtka nalazi s obzirom na konkurenciju. Ključ za održivu strategiju i pozicioniranje je integriran u marketinški sustav.

Konkurentska prednost proizlazi iz sposobnosti da se uvidi položaj tvrtke, kreira strateški plan i uključi cjelokupni marketinški sustav. Sve aktivnosti moraju biti usklađene i nadopunjavati jedna drugu, sve mora funkcionirati poput dobro uštimanog stroja – samo na taj način ćete se isticati među konkurencijom i biti primijećeni od strane klijenata.

U strateški plan uključeni su svi segmenti poslovanja, od financija do ljudskih resursa. Izabrati dobru strategiju, dobre ljude i prave ciljeve, izazov je i daje jasnu poruku cijeloj organizaciji. Strategija i poruke moraju se priopćavati dosljedno i jasno kako bi bile djelotvorne i kako bi se oformila održiva organizacija.

Integracija
Ako je, primjerice, cjelokupno poslovanje tvrtke okrenuto ka prodaji, bitno je da svi unutar vašeg tima shvate da je prodaja jednostavno način života. Na primjer, konzultantska tvrtka može imati stratega koji radi na projektu u uredu klijenta. Zahvaljujući tome, konzultant prati proces kroz sve stadije i upoznat je sa svim njegovim potrebama. U takvim okolnostima otvara se i mogućnost upsellinga.

Up-Selling tehnika (tehnika uvećane prodaje), postojećim klijentima nudi proširenje već postojeće usluge, a daleko je veći učinak prodati postojećim klijentima još dodatnih usluga, nego privući pokojeg novog klijenta.

Gledano na duže staze, odani klijent puno je pametnija strategija, jer zadovoljan klijent vjeruje u vašu tvrtku, kupuje nove proizvode, spontano promovira vaše usluge i time privlači nove korisnike, čime se smanjuju i vaši troškovi marketinga. Najskuplje je steći novog klijenta, a najisplativije zadržati postojećeg.

Budite sigurni, ako značaj nečega (proizvoda) nije došao do svijesti zaposlenika, neće se prenijeti ni na kupca.

Cijeli članak pročitajte na:

[ " border="0">

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.