Share
Tweet
Share
Send to friend

U budućnosti procvat 'usluga' i 'zelenih poslova'

Zapošljavanje na određeno vrijeme, orijentacija na očuvanje okoliša, briga o djeci,…

Veliki porast nezaposlenosti i daljnja neizvjesnost na tržištu rada prisiljavaju mnoge pojedince na potragu za novim poslovima. U nestabilnoj ekonomskoj situaciji traže se stabilna radna mjesta lišena stresa i bojazni od otkaza.

No, kako je pronalazak takvih pravi pothvat, londonski Times nedavno je objavio deset savjeta u potrazi za perspektivnijim zanimanjem. Iako se savjeti odnose ponajprije na britansko tržište, iz njih se dadu nazrijeti i globalni trendovi, piše Business.hr.

Traže se strani jezici
Prvi je okretanje bankarstvu. Savyas Savouri, glavni ekonomist hedge fonda Tosca, predvidio je, naime, da će u Londonu u idućem desetljeću biti otvoreno 100.000 novih radnih mjesta u financijskom sektoru. S porastom potražnje usluga financijskog sektora, pojavit će se i potreba za većim brojem specijaliziranih konzultanata.

"Naglasak će biti na pomoći bankama pri njihovu restrukturiranju, u skladu s novim financijskim propisima i zadržavanju tržišne konkurentnosti", smatra Alan Leaman, izvršni direktor Udruge za upravljanje konzultantskim uslugama.

Idući trend ili preporuka je, mogućnost privremenoga zaposlenja. Naime, činjenica je da će onaj koji je spreman danas raditi na određeno, biti konkurentniji na budućim razgovorima za posao. Perspektivan posao u budućnosti, osigurat će i učenje stranoga jezika. Na britanskim burzama rada traže se radnici koji govore francuski, njemački, nizozemski ili neki od skandinavskih jezika. Uz klasične europske jezike, svakome tko radi u izvoznom sektoru, preporučuje se i učenje mandarinskog: kineska ekonomija doživljava procvat i dugoročno bi mogla prestići američku.

Razvoj digitalne komunikacije otvorit će pak mnogo prostora u IT sektorima, te komunikaciji i marketingu. "Sva zanimanja iz tog sektora i dalje će biti tražena", smatra Charles Logan iz tvrtke Hays koja se bavi regrutiranjem kadrova za velike kompanije.

Sport i kreativci
Perspektivu će svakako imati i sva ekozanimanja. Primjerice, samo će britanska vlada uložiti 100 milijardi funti u obnovljive izvore energije i otvaranje 70.000 radnih mjesta. Također, sve što se odnosi na unaprjeđenje zdravlja i produljenje životne dobi, zvuči kao sigurna oklada. Inženjeri biokemije imat će sve bolju perspektivu na tržištu rada, s obzirom na sve snažniju ulogu farmaceutske industrije. Medicinsko osoblje tradicionalno je jedno je od najtraženijih, a sve brži tempo života iziskuje i sve veću potrebu za ljudima koji se brinu o djeci, bilo kao odgojitelji, bilo kao socijalni radnici.

Sport i kreativci također su na listi perspektivnih. U sportu je sve više novca, a u tom velikom biznisu najlakše će biti upustiti se u neku povezanu uslužnu djelatnost. Perspektivnost kreativaca potvrđuje istraživanje britanskog Zavoda za zapošljavanje, koje je pokazalo da voditelji kreativnih tečajeva umjetnosti, dizajna ili mode, imaju dobre izglede za preživjeti teške ekonomske prilike. Iako se ne mogu pohvaliti velikom zaradom, većina njih je jako zadovoljna svojim poslom. (V. K.)

Izvor: Business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.