Share
Tweet
Share
Send to friend

Izazovi e-mailova: Činjenice, istina, fikcije i predrasude

Korisnici s dozvolom su vam saveznici, kad se umiješa ISP, spam filtar ili crna lista

Kao što smo već pisali, dostava e-mailova prvi je preduvjet svakog uspješnog marketinga, čije se poruke moraju probiti kroz šumu ISP filtera, crnih lista i loših adresa… Jeste li svjesni svih aspekata koji utječu na dostavu? Što je s brojnim predrasudama na tom području: jesu li opravdane?

Vjerujemo da uspješna dostava započinje korisničkom dozvolom/pretplatom na vaše mailove. Ukoliko je i vaša e-mail strategija bazirana na takvoj vrsti marketinga, izazovi dostave su vam, srećom, minimalizirani. Korisnici s dozvolom su vam saveznici u dostavi kada se umiješa ISP, spam filtar ili crna lista, piše eBizMags.

Razdvajamo činjenice od fikcije, istinu od predrasuda

  • Dolazni e-mailovi blokirani od strane ISP-a – Najčešća verzija blokiranih mailova. Mnogi ISP-ovi, posebice veliki, održavaju vlastite crne liste IP adresa kojima brane pristup. Te liste se najčešće osvježavaju zbog pritužbi korisnika, a blokiranje se događa bez najave ili ikakvog upozorenja.
  • Odlazni e-mailovi blokirani od ISP-a – Vaš ISP blokira izlazni promet prema drugom ISP-u. Ovo se rijetko događa, ali nije nemoguće.
  • Distribuirani filtri sadržaja – Nekoliko anti-spam tvrtki pomaže ISP-ovima i enterprise korisnicima da se nose s neželjenim mailovima. Ti filtri koriste napredne heurističke algoritme koji pretražuju sadržaj poruke.
  • Javne liste – Javno dostupne bijele i crne liste održavaju dobrovoljci, a najčešće ih koriste manji ISP-ovi i tvrtke bez e-mail administratora. Neke od vani najkorištenijih su SpamCorp i Spamhaus. Lista kriterija može biti vrlo pouzdana, ali i varljiva – ovisno o vlasniku liste. Administratori biraju liste koje su najbliže pravilima njihove tvrtke.
  • Filtri sadržaja (ISP) – Vrijedi slično kao i za distribuirane filtre sadržaja. ISP često koristi sadržajni filtar napravljen unutar tvrtke, koji pretražuje mail u potrazi za crvenim zastavicama. SpamAssassin je jedan od najpopularnijih programa te vrste.
  • Sadržajni filtri korisnika – Gotovo svi e-mail klijenti dolaze s junk mail filtrom, koji variraju po kvaliteti i kompleksnosti. Primjerice, Outlookov samo pretražuje sadržaj u potrazi za ključnim riječima i frazama, dok bolji filtri imaju i dodatne mogućnosti podešavanja na korisničkoj razini.
  • Korisničke liste – Kao i sa sadržajnim filtrima, korisničke liste su gotovo nezaobilazni dijelovi modernog e-mail klijenta. Oni omogućavaju korisnicima kreiranje vlastitih crnih i bijelih listi individualnih domain adresa. Response sistemi nadograđuju se na te liste, s mogućnošću zahtijevanja potvrde ili šifre od strane korisnika, prije nego što je mail dostavljen.
  • Odbijanje poruka – Mekano odbijanje (soft bounce) je privremena pogreška: e-mail trenutno nije dostavljen, ali možda će biti u budućnosti. Primjer je, prepun inbox primatelja, ili njegov server koji nije odgovorio. Tvrdo odbijanje (hard bounce) znači da je poruka trajno nedostavljiva, što se može dogoditi kada je, na primjer, e-mail adresa pogrešna ili kada server primatelja blokira vaš server.
  • Izvor:

    [ " border="0">

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.