Share
Tweet
Share
Send to friend

Žene se zbog bračnih partnera odriču karijere

Žene češće odustaju od karijere, ako njihov muž radi više od 60 sati tjedno

Ako suprug u obitelji radi više od 60 sati tjedno, njegova prezaposlenost može nanijeti štetu karijeri njegove supruge, sugeriraju istraživači s američkog Sveučilišta Cornell. Naime, njihovo je istraživanje pokazalo da žene, čiji muževi mnogo rade, imaju manje izgleda za razvoj vlastite karijere, budući da se od njih očekuje preuzimanje brige o obitelji i odgoju djece.

Sociologinja Youngjoo Cha, doktorantica na sveučilištu Cornell objašnjava da su svoje zaključke donijeli na temelju analize radnih i životnih navika 8.484 kvalificiranih i 17.648 nekvalificiranih radnika, iz obitelji sa oba zaposlena člana.

Veći prioritet muškarcima
Rezultati su pokazali da će žene u 42 posto više slučajeva odustati od svoje karijere, ako njihov muž radi 60 ili više sati tjedno. Taj je postotak još i viši među zaposlenim ženama, koje će u 51 posto više slučajeva odustati od svoje karijere, dok će žene koje imaju djecu, u čak 112 posto više slučajeva odustati od svoje karijere, ako njihov muž radi više od 60 sati tjedno.

Međutim, ako pak žena radi više od 60 sati tjedno, njezin bračni partner u najvećem broju slučajeva neće odustati od svoje karijere.

"Dulji radni sati često su uzrok neravnoteže između poslovnog i privatnog života bračnih partnera, a u tim slučajevima veći se prioritet češće daje muškoj strani i njihovim karijerama", objasnila je Youngjoo Cha. Ona dodaje da bi trend prekovremenog rada mogao dovesti do preobrazbe obitelji s dvoje zaposlenih osoba, u obitelji gdje muškarac ponovno preuzima ulogu hranitelja, a žena ulogu domaćice. (V. K.)

Izvor: BusinessWeek

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.