Share
Tweet
Share
Send to friend

Zašto je važno upoznati sebe?

Koliko dobro poznajete svijet razmjeno je tome koliko poznajete sebe

Na prvi pogled pitanje "Koliko sami sebe poznajete?" može Vam se učiniti smiješnim, gotovo nevrijednim odgovora ili razmišljanja. A tko bi Vas bolje znao od Vas samih, štogod! Zastanite malo: toliko smo opterećeni drugim ljudima, u privatnim ili poslovnim vezama, realno ili virtualno, putem medija ili svakodnevnih kontakta: ogledamo se u drugima, tražimo svoj odraz, "prilagođavamo" i plešemo u raznim ritmovima socijalne interakcije da možda i zaboravimo promisliti sebe same, uroniti u sebe dubinski.

I ne govorim o površnom poznavanju, boje kose, statusa, glazbenog ukusa ili opće pojavnosti, kao i uvijek, govorim o stvarnom JA - na način kako reagirate u kriznim situacijama, što Vas brine, što veseli, kako vidite svijet i što Vas pokreće – privatno ili poslovno. Holistički, sve izvire iz istog izvora: samorazumijevanje potiče i jača Vaše razumijevanje drugih.

Način razmišljanja blizak ovom daje knjiga "Umijeće ratovanja" (Sun Tzu), destiliranog samog sadržaja, no brojnih i opširnih tumačenja. Osobno mi je draga i knjiga Chin-Ning Su, "Umijeće ratovanja za žene", na tragu koje govorim. Kako je možemo primijeniti u današnja vremena? Kad govori o strategiji, Sun Tzu govori o važnosti upoznavanja sebe, kako bismo mogli upoznati "neprijatelja".

Tko su današnji "neprijatelji"? Recimo da to mogu biti šefovi, kolege iz suparničke tvrtke na tržištu, dobavljači, kupci, vlasnici, investitori, konkurenti, i svi oni koji sudjeluju u Vašem poslovnom životu. U privatnom životu to mogu biti partneri, roditelji, djeca, i prijatelji. Name your game, no, bez obzira koga imenujete kao osobu sa "suprotne strane", ne razumijete li sebe same, interakcija sa svima drugima bit će puna nesporazuma. Manjih ili većih, no svejedno – uvijek će nešto nedostajati. I nije tu riječ toliko o ratovanju, koliko o umijeću odnosa.

Bez obzira na vrstu "neprijatelja", u svakoj bitci imate dvije strane: Vi i "oni". Želite znati što će učiniti "druga strana", očekujući napad Vi pripremate svoju obranu. No, prije no što krenete naprijed, nužno je učiniti veliki korak unatrag jer razumijevanje suprotne strane znači da morate prvo razumijeti sebe. Ako ne poznajete sebe, riskirate da su sve informacije koje "znate" o drugima nepravilno protumačene, iskrivljene pretpostavkama raznih vrsta, zamagljene vlastitim očekivanjima, i konačno, vrlo pogrešne.

Kako početi? Kao prvo, trebate zaista imati jaku i čvrstu volju upoznati sebe. Većina nas to ovlaš želi, sve dok se ne dogodi neki prijelomni trenutak, neki događaj koji zaista pokreće, tjera da odustanemo od dobrih, starih navika (i onda kad nisu uopće dobre), pokrenemo se i promijenimo. Važno je da Vi spoznate što je to u Vama što Vas sputava, ma koliko to može biti neugodno iskustvo. Jer, zaista, zašto se neki ljudi uopće ne trude spoznati sebe? Jednostavno zato što ih je strah onoga što bi mogli uvidjeti, a opet, moramo znati i one neugodne stvari o sebi kako bismo spoznali druge.

"Upoznaj sebe i svojeg suparnika; čak i nakon
stotine bitaka nećeš se osjećati uhvaćenim u klopku i u opasnosti;
Ako ne znaš ništa o svojem suparniku,
a poznaješ samo sebe; vjerovatnost za pobjedu je polovična.
Ako ne poznaješ ni druge ni sebe,
stotinu bitaka, stotinu poraza."

Pomaže i kada sebe pogledate očima drugih. "Ogledalo" treba biti objektivno, ne iskrivljeno ili napuklo: upravo to je uloga coacha. A odraz kojeg ćete dobiti natrag poslužit će Vam da se vidite iz uglova koji nisu uobičajeni. A razumijete li dobro svoju jedinstvenost, moći ćete, uz podršku i pomoć coacha, stvoriti strategije usmjerene svom napredovanju, "brušenju svog oružja", i stjecanju prednosti.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.