Share
Tweet
Share
Send to friend

Recesija topi ideale 'milenijalaca'

Visoke moralne norme i inspirativno vodstvo su budućim zaposlenicima manje važni od tržišnog uspjeha, pokazalo je američko istraživanje.

Novac je važan, čak i idealističkoj, tzv. milenijskoj generaciji (rođeni između 1978. i 2000.) – milenijalcima. Recesija i velika konkurencija na tržištu rada možda su izazvali promjenu u sljedećem vali milenijalaca koji ulaze na tržište rada, barem ako je suditi prema posljednjem godišnjem istraživanju među studentima, koje provodi organizacija Universum USA.

Istraživanje od studenata traži da identificiraju poslodavce iz snova, a ovogodišnje je otkrilo da više od 30 posto od ukupno 56.900 ispitanih studenata smatra da je tržišni uspjeh preferirana osobina poslodavca, što je porast u odnosu na njih 24 posto koji su to mislili prošle godine, piše Iva Ušćumlić Gretić u Business.hr-u.

Atraktivni i uzbudljivi proizvodi i usluge također su se uspeli na ljestvici prioriteta studenata – čak 28 posto ih to traži od svojeg poslodavca, u usporedbi s 21 posto prošle godine. "Mislim da je ekonomska situacija utjecala na ovogodišnje rezultate", kaže Camille Kelly, potpredsjednica odjela za brendiranje poslodavaca u Universumu. "Studentima je mnogo važniji tržišni uspjeh kada je riječ o privlačnosti poslodavca, nego što je to prije bio slučaj".

Google, Disney, FBI, Apple i Ernst & Young pet su idealnih poslodavaca u ovogodišnjem istraživanju, s time da je Google već četvrtu godinu za redom na vrhu. Među prvih deset tvrtki nije bilo previše promjena, a zajedničko im je što sve imaju velik uspjeh na tržištu, a studenti traže poslodavce koji im nude mogućnost učenja, "cool" proizvode ili usluge, ili pak okolinu u kojoj mogu napredovati.

Milenijska generacija, više od bilo koje dosadašnje, s izuzetkom baby boom generacije, već ima popriličnu reputaciju. Nedavna istraživanja govore da im nedostaje radnih navika, te da se previše oslanjaju na roditelje. No, pozitivno je to što ih zanimaju poslovi koji im omogućavaju da mijenjaju svijet putem rada u zajednici ili projekata koji promiču održivi rast.

Istraživanje je pokazalo da su milenijalci sišli s ružičastih oblaka. Voljeli bi raditi za ugledne tvrtke, te traže više sigurnosti. Mnogi očekuju da će nastaviti živjeti s roditeljima. No, u prvih 20 najpoželjnijih poslodavaca ušli su i Institut za istraživanje raka, mirovne snage i slične institucije i udruge, što pokazuje da im je altruizam i dalje visoko na ljestvici vrijednosti. (T. B.)

Izvor: Business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.