Share
Tweet
Share
Send to friend

Japanskim službenicima zabranjeno nošenje brade

Nakon pritužbi građana, vlasti japanskog grada Isesakija svim su službenicima naredile da obriju bradu i brkove.

U feudalnom Japanu brada je bila simbol moći i znak ratobornosti, no službenici u jednom Japanskom gradu uskoro bi mogli krenuti prema kupaonici s britvicom u ruci.

Naime, vlasti u gradu Isesakiju naredile su svim muškim zaposlenicima da se obriju i "zaborave" na eventualno puštanje brade zato što su se građani žalili da im je "neugodno" poslovati s neobrijanim činovnicima.

Zabrana, prva ove vrste u japanskim javnim službama, odnosi se na sve vrste brade. Jedino prihvatljivo lice gradskog službenika Isesakija je ono uredno obrijano, ustvrdile su vlasti toga grada. "Neki građani neobrijane smatraju neugodnima, pa su brade zabranjene", stoji u internom dopisu, koji je gradska uprava uputila zaposlenicima.

U dopisu se priznaje rastuća popularnost nošenja brade među muškarcima u Japanu, koju potiču sportaši i javne ličnosti, no naglašava se da "javni službenici moraju izgledati kao javni službenici". (T. B.)

Izvor: The Guardian

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.