Share
Tweet
Share
Send to friend

Novi, bolji VI

Postanite onakvi kakvi želite biti

Radeći kao coach s klijentima, bilo tijekom poslovnog, bilo osobnog coachinga, pomažem im ostvariti i pozitivne promjene u ponašanju, ostavljanju (dobrog) dojma, i boljoj prezentaciji sebe. Da, coaching pomaže i u poslovnim, ali i u svakodnevnim situacijama, no kako bih Vam približila kako to može izgledati, evo jednog primjera iz prakse.

Kada sami sebe definiramo kao "nedovoljne" u nekoj određenoj aktivnosti, onda i sve naše radnje koje su povezane uz tu istu aktivnost jednostavno opravdavaju unaprijed formirano mišljenje. Jedna moja klijentica tvrdila je da ostavlja loš prvi dojam, puno lošiji od onog kakva ona jest: kruta, ukočena, "uptight" i "stroga", te da su je percipirali savim drugačije tek na "drugu".

Na mene je ostavila sasvim drugačkiji dojam tijekom prvog sastanka. Upitala sam je što onda drugačije radi "na drugu" kad ostavlja tako različit dojam od onog prvog. Odgovorila mi je da je puno opuštenija prilikom drugog susreta.

"Zašto?", upitala sam. "Koja je razlika?"

"Pa, kad se formalno upoznam s ljudima prvi put, drugi put sam opuštenija, razgovorljivija, lakše mi je otvarati nove teme, pa i našaliti se."

"A što Vas sprječava da takvi budete i tijekom prvog susreta?"

"Paaa. Sramežljiva sam, ustvari. Ja sam jednostavno takva."

"Ali niste u drugom susretu. Niste 'takvi'. U drugom susretu ste "bolji Vi…"

"Ja sam jednostavno takva.", rekla je moja klijentica, zatvarajući na taj način vrata mogućim drugim opcijama viđenja sebe same, i formiranja sasvim drugačije percepcije sebe u odnosu na nepoznate ljude. Bilo je potrebno nekoliko susreta namijenjenih upravo otvaranju tih "vrata", no uspješno smo to prebrodile.

Osobno ne vjerujem da bilo tko može postati bilo kakav, samo zato što je tako odlučio(la). Ja nikada neću moći postati natjecateljica u olimpijskoj disciplini bacanja kladiva za žene. Ne mogu promijeniti fizičku realnost pozitivnim mislima i osobnim htijenjima, i to je objektivno činjenično stanje.

No, zaista je zapanjujuće koliko se uistinu možemo sami promijeniti, samo ako sami sebi ne postavljamo ograničenja. Onaj naš identitet kojeg smo sami kreirali razmišljajući o sebi samima jest ono što sami možemo i promijeniti. Možemo se promijeniti, možemo postati drugačijim ljudima, možemo postizati zahtijevnije ciljeve – samo ako dovoljno čvrsto to odlučimo i pokrenemo se.

Jedna od većih prepreka na putu prema osobnom zadovoljstvu i osjećaju uspješnosti je sputavnje samih sebe ograničavajućim definicijama. I mnogima ovo ograničenje nije strano, na ovaj ili onaj način: klijentica koja samu sebe uvjerava da je "jednostavno takva" živi s lažno nametnutom percepcijom sebe same, ili "neotesanac" koji misli da njegov socijalni status ili kulturno naslijeđe opravdavaju grubo i neuljudno ponašanje. Ovakvi samopostavljeni limiti sprječavaju nas u postizanju promjene – promjene na bolje, u nekog kakvim želite postati.

Klijentica je prestala ulagati napore u ostavljanje dobrog prvog dojma samo zato što je sama sebi postavila ograničenje. Nisu ni druge pojavnosti puno drugačije: ako sami sebi kažete da niste dobri u javnim nastupima ili da niste dobri "slušači", time ste sami sebi dali dobro opravdanje da jednostavno ne pokušate ništa kako biste to promijenili, a ako promjena baš odmah i ne nastupi, eto dobrog izgovora.

Kakvi ste Vi, a kakvi "bolji" Vi? Napravite kratak pregled svog trenutačnog identiteta. Stavite sve na papir i potražite korijene: da li su u Vama, onome što drugi govore o Vama ili onog što je Vaša percepcija Vas samih? Ako ste zadovoljni trenutnom verzijom, nastavite raditi na finesama.

Ako želite napraviti "upgrade" ili sistemsku promjenu, probajte o tome razmišljati na način da otvorite sami sebi mogućnosti promjene, možda veće i jače nego što sami možete pretpostaviti da je moguće.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.