Share
Tweet
Share
Send to friend

S grčem u želucu nema profita

Poticanje inovacija, timskog rada, poštivanja i adekvatnog nagrađivanja osigurava klimu koja jamči produktivnost i manju fluktuaciju zaposlenika.

Događa li vam se da vam se osmjeh raširi licem čim stupite u ured, a entuzijazam i kreativna energija počnu kolati vašom nutrinom, obećavajući još jedan sjajan radni dan? Ili vam "padne mrak na oči" čim u daljini ugledate zgradu u kojoj radite, želudac vam se s nelagodom zgrči od pomisli na sve što vas u tom danu čeka, a misao "Da je barem petak…" ne uspijevate izbaciti iz glave od početka do kraja radnog vremena?

Zasluge za tu razliku u doživljaju vlastitog posla nosi ono što u svakodnevnom životu nazivamo atmosferom, a u poslovnom svijetu organizacijskom klimom, piše Ivana Delač Horvatinčić. Kratko rečeno, organizacijsku klimu čine osobitosti radne sredine kakvom je doživljavaju zaposlenici i koja, kao takva, uvelike utječe na njihovo ponašanje, a time i efikasnost.

Nije teško zamisliti zaposlenika koji svoj posao odrađuje preko volje jer se na poslu ne osjeća ugodno, ne surađuje dobro s kolegama, smatra da organizacija ne potiče njegov rad, a šef ne prihvaća njegove ideje. Takav zaposlenik neće biti ni izdaleka efikasan u radu kao onaj kojem rad donosi zadovoljstvo, a ured predstavlja mjesto samoaktualizacije na kojem može ostvariti svoje potencijale i na kojem se njegov trud prepoznaje i cijeni.

O čemu ovisi organizacijska klima? Koje su to karakteristike radne sredine koje određuju hoće li ta klima biti "topla" ili "hladna"? Na razini organizacije klima predstavlja stupanj u kojem se u organizaciji potiče inovativnost, fleksibilnost, međusobno poštivanje, briga za dobrobit zaposlenika, usmjerenost na kvalitetu rada i priznavanje zasluga onima čije su. Tako gledano, organizacijsku klimu možemo poistovjetiti s internom poslovnom politikom, odnosno općeprihvaćenim kodom ponašanja i radnih normi u organizaciji.

Taj se kod ponašanja, kao i radne norme, u svakoj organizaciji uspostavlja hijerarhijski, s najviše razine upravljanja (uprava, visoki menadžment), preko one srednje (srednji i niži menadžment, direktori sektora, stručni savjetnici), pa do djelatnika koji čine glavninu organizacije.

U praksi to znači sljedeće: ako, primjerice, uprava donese poslovnu politiku temeljenu na usmjerenosti na kvalitetu rada i brizi za dobrobit djelatnika, te taj kriterij u radu primijeni na direktore sektora, oni će u velikom broju slučajeva takav način rada prenijeti dalje, do svojih podređenih. Naravno, direktori pojedinih sektora mogu uspostaviti dobru klimu među svojim djelatnicima i ako ih na to nije uputila uprava, no tu bismo klimu onda mogli nazvati "sektorskom" umjesto organizacijskom.

Kako u brojnim istraživanjima, tako i u praksi, pokazalo se da je klima povezana s poslovnim uspjehom, motiviranošću zaposlenika za rad, kao i njihovom većom produktivnošću, te manjom fluktuacijom zaposlenika. U samoj organizaciji se, dakle, valja voditi načelima poticanja inovacija, timskog rada, poštivanja i adekvatnog nagrađivanja za uspješno obavljen posao.

No, često nemamo mogućnost utjecati na poslovnu politiku cijele svoje organizacije – ali na organizacijskoj klimi u kojoj svakodnevno radimo itekako možemo poraditi. Ako se nalazimo u ulozi voditelja, klimu ćemo poboljšati radom na uspješnoj i adekvatnoj komunikaciji i postavljanjem realnih i jasnih zahtjeva pred zaposlenike, pravilnim nagrađivanjem uspjeha, jasnim i dosljednim pravilima te poticanjem inovativnosti, kreativnosti i odgovornosti zaposlenika. Ravnopravnim postupanjem prema svim zaposlenicima izjednačit ćemo kriterije i tako stvoriti ozračje pravednosti u kojem su svi jednaki i svatko se vrednuje prema svojim zaslugama.

Ako pak nismo u ulozi voditelja već "običnog" zaposlenika, na klimi možemo raditi ponajprije putem poboljšavanja međuljudskih odnosa. Svatko je sastavni dio organizacije kojoj pripada i kao takav utječe na njezin razvoj, rezultate i organizacijsku klimu. Rad u ugodnom okruženju donosi daleko bolje rezultate i zato je važno procijeniti kakva je klima u uredu/sektoru/cijeloj organizaciji te poraditi na njezinu poboljšanju. (T. B.)

Izvor: Business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.