Share
Tweet
Share
Send to friend

Snaga koja pokreće - samopoštovanje

Kada ste posljednji put sami sebi izrekli kompliment?

Poštovanje: često je ono što nam prvo pada na pamet pri pomisli na ovu riječ ona vrsta poštovanja koju mi iskazujemo drugima, ili drugi nama. I to je tako: roditelji nas uče kako da "poštujemo starije", "druge", "budemo pristojni" – uvijek u odnosu na druge, da li ste to primijetili?

Kao da stalno tražimo sebe u drugima: partnerima, šefovima, kolegama na poslu, prijateljima, ljudima čije fotografije gledamo po raznim časopisima. Uspoređujemo se s njima, gledajući da li su ljepši, bogatiji, uspješniji, drugačiji, opušteniji, sretniji…nastavite slobodno niz. I razmislite o tome kako se pritom osjećate. Ili, zanemarimo vlastite potrebe zbog drugih: opet i ponovo, djeca, partneri, šefovi, klijenti, ostavljajući sebe "za poslije".

Učinite li nešto dobro, još od malih nogu očekujete dobru ocjenu, pohvalu, nagradu za lijepo ponašanje. Nagradu koja uvijek stiže od drugih. Kompliment koji netko drugi treba dati. Kao da živimo u svijetu u kojem je važnije dobiti odobrenje drugih, nego svoje vlastito.

Slažem se, lijep je osjećaj kad nas netko hvali, komplimentira ili otvoreno cijeni kao ljude, ali pokušajmo ovome pristupiti s druge, uvjerena sam i važnije strane: da li ste Vi sami zadovoljni sa sobom, iskazujete li sebi dovoljno poštovanja i uvažavanja, cijenite li svoja dostignuća i ono što jeste? Možete li ih prepoznati, priznati i znati poštovati? Odobravate li sami svoje postupke?

Što ima loše u tome ako sami sebi podijelite kompliment? Sebično? Narcisoidno? Ne bih rekla. Poticajno, da. Samomotivirajuće, svakako. "Hvalim sebe kad me već nitko neće". uopće nije tako loša stvar, zar ne? Naročito kad je Vaš uspjeh – samo Vaš uspjeh, možda drugima neprimjetan, nevažan, ali Vama osobno predstavlja velik korak naprijed.

Stvar je navike, poput mnogih drugih stvari u našem odnosu prema nama samima. Ako je dosad niste imali, krenite s usvajanjem nove: neka Vam postane navikom prepoznati svaki svoj uspjeh u nekom od područja života. Nemojte preskočiti trenutak kada trebate pohvaliti sami sebe, proslaviti i nagraditi se ako ste učinili nešto čime ste postali bolja osoba!

Vjerujući sebi i u svoje odluke jačate i svoje samopouzdanje, čak i u situacijama kada ta ista hvala ne stiže od drugih iz vaše okoline (a razlozi mogu biti mnogi, zar ne?). A samopouzdanje je uistinu snaga koja Vas može pokretati i kad je najteže, dati snage da izdržite poteškoće koje se nalaze na Vašem putu prema cilju: zašto ga onda ne jačati, pa makar i komplimentom sebi samima!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.