Share
Tweet
Share
Send to friend

Svjetsko nogometno prvenstvo - mala škola menadžmenta

Zašto može biti korisno gledati utakmice na radnom mjestu?

Svjetsko nogometno prvenstvo u punom je jeku, nekima su favoriti već otputovali kućama, a na zvuk vuvuzela uši su nam se do sada privikle, u mjeri da ih više i ne zapažamo. Nagledali smo se prekrasnih golova, čudnih sudačkih odluka, ali i raznih stanja i situacija unutar timova: neki su igrači čak dobili izvanredni otkaz i poslani su u svoju zemlju prvim slobodnim letom.

Raspored utakmica je takav da su baš u rano poslijepodne najzanimljivije. Vjerovatno je u tim trenutcima dobar broj zaposlenih manje koncentriran na posao a više na to kako da uhvati koji trenutak prijenosa utakmice, promet na video linkovima jači no inače, uz paralelno otvorene "prozore" koji sadrže tabele s poslovnim podacima.

Vjerujem da je nekim šefovima i menadžerima ovo stanje iritantno, ma koliko i sami željeli u miru pogledati neku utakmicu. Pada produktivnost, koncentracija na posao slabi, televizori u sobama za sastanke su u punom pogonu.

Zašto ne iskoristiti ovu priliku koja se pojavljuje jednom svake četiri godine za učenje lekcija o menadžmentu? Organizacija tima, motivacija igrača, razrada taktike igre za svaku pojedinu utakmicu, pogotovo od osmina finala nadalje je izazov za svakoga tko upravlja ljudima! Upravo je u vremenima koja nisu baš ekonomski blistava od velikog značaja jako važno znati postaviti i organizirati svoj tim, maksimalno koristeći snage svakog pojedinca.

Pogledajmo koja nam se konkretna poduka pruža:

1. Menadžment je posao, ne funkcija.
Nije radno mjesto ili naziv položaja unutar tvrtke ono što čini menadžera. Menadžment je posao s punim radnim vremenom, onaj kojeg stalno trebate učiti, usavršavati, iznova i opet isprobavati u praksi. Pazite: ponekad ste samo onoliko dobri kakav ste zadnji rezultat ostvarili. Pogledajte primjer trenera Raymonda Domenecha, trenera Francuske, i svega što se dogodilo unutar samog tima. Zaključke možete izvući i sami.

2. Talent je i pitanje konteksta
Vratimo se ponovo na Francusku, ekipu koja je doživjela totalni debakl, unatoč činjenici što imaju u ekipi šest od pedeset najbolje plaćenih nogometaša u svijetu. Da li su igrači bili dobro "posloženi"? Ili su bili odabrani po horoskopskom "ključu"? Trener nogometne ekipe koja dolazi na Svjetsko prvenstvo je poput menadžera koji upravlja projektnim timom: treba okupiti razne ljude, iz različitih sektora tvrtke, i nema baš puno vremena za razmišljanja kako da izvuče maksimum iz svakoga od njih. Primjer: pogledajte igrače koji su pokazali lošu igru u Africi, iako su u klubovima za koje igraju apsolutne zvijezde na svojim položajima. Talent nije funkcionalan kada se ne primjenjuje u odgovarajućem kontekstu: Lampard je možda najbolje igrao protiv Njemačke, u pravom kontekstu, ali za Roonija se može reći da je bio neprimjetan (možda zbog ozljede…).

3. Vjera u uspjeh
Odvojite li trenutak i promislite malo o svojoj karijeri, o svom najproduktivnijem i najboljem periodu rada, sigurna sam da će se u kontekstu pojaviti i menadžer koji je imao povjerenja u Vas, pružao potporu i davao poticaj, omogućavajući Vam da date svoj maksimum. Netko tko Vam je rekao "Hvala." kada ste i sami bili zadovoljni obavljenim poslom. Arsene Wegner, trener Arsenala, rekao je jednom prilikom: "Svi veliki uspjesi, svi ljudi koji su ostavili traga svojim radom, sadrže u sebi rad, talent ali i to što su imali sreće da su susretali ljude koji su vjerovali u njih. U nekom trenutku života, potreban Vam je netko tko će Vas potapšati po ramenu i reći da vjeruje u Vas."

Želite li malo proraditi na lojalnosti zaposlenika, motivaciji svojih timova, pogledajte koju utakmicu zajedno, učeći o konkretnim i nogometnim primjerima dobrog ili lošeg vođenja timova! Vjerujem da ćete moći izdvojiti još čitav niz pokaznih vježbi menadžmenta…

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.