Share
Tweet
Share
Send to friend

Single gradske djevojke u Americi zarađuju više od muškaraca

Iako žene u Sjedinjenim Američkim Državama, a vjerojatno i gotovo svugdje drugdje u svijetu, i dalje zarađuju manje od muškaraca, jedna je kategorija Amerikanki uspjela nadmašiti zaradu svojih muških kolega.

Neudane žene u dobi od 22 do 30 godina koje nemaju djece i žive u gradskim područjima 2008. su u prosjeku zarađivale osam posto više od muškaraca s istim uvjetima, odnosno neoženjenima bez djece, pokazala je analiza podataka američkog statističkog zavoda koju je objavio Reach Advisors.

Taj je trend prvi put primijećen prije nekoliko godina u najvećim američkim gradovima, a od tada se uspješno proširio na manje gradove i u više industija, piše Nikolina Rivosechi u Business.hr-u.

Kako piše Wall Street Journal, osim u velikim gradovima, kao što su New York i San Francisco, razlike u plaćama najočitije su u mjestima s mnogo "bluecollar", odnosno radničkih poslova, te u brzorastućim gradskim područjima s mnoštvom imigranata.

Mlade samostalne žene najbolje su zarađivale u Atlanti, gdje su njihove plaće bile 21 posto više od zarade njihovih muških kolega. Nekoliko je razloga za to što mlade žene u gradskim područjima zarađuju više od muškaraca, a jedan od njih je činjenica da one češće studiraju.

Statistika pokazuje da je između 2006. i 2008. 32,7 posto žena u dobi između 25 i 34 godine imalo najmanje fakultetsku diplomu, a taj je postotak kod muškaraca iznosio 25,8 posto. Osim toga, na pad zarade muškaraca utjecala je i financijska kriza, koja je kriva za mnoga loša zbivanja pa tako i za masovni gubitak fizički zahtjevnih poslova u industriji na kojima rade uglavnom muškarci.

Profesor na Queens Collegeu u New Yorku Andrew Beveridge očekuje da će se trend mladih žena koje zarađuju više od svojih muških kolega nastaviti. Analiza Reach Advisorsa pokazala je i da plaće žena počnu stagnirati ili čak padati kad dobiju djecu, vrlo vjerojatno zato što više nisu toliko usredotočene na karijeru.

Iako su mlade Amerikanke iz gradova zaradama uspjele "pobijediti" muške kolege, žene i dalje zarađuju manje od muškaraca u svim apsolutnim statistikama, odnosno na nacionalnoj razini, razini radnih mjesta, industrija ili ako se gleda po obrazovanju.

Tako su žene sa fakultetskom diplomom između 2006. i 2008. prosječno godišnje zarađivale 39.571 dolara, a muškarci s istim obrazovanjem gotovo 20 tisuća dolara više – 59.079 dolara. Taj trend prisutan je u svim kategorijama obrazovanja – od onih koji nisu završili ni srednju školu do osoba s doktoratom. (A. P.)

Izvor: Business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.