Share
Tweet
Share
Send to friend

Iz radionice xooglera izlaze samo uspješni biznisi

Četvrti najbolji poslodavac na svijetu prema magazinu Fortune trenutačno zapošljava oko 10.000 ljudi u cijelom svijetu.

Nekadašnja mala tvrtka narasla je do veličine korporacije, a u tom su postupku nakupili i popriličan broj bivših zaposlenika. Mnogi od njih odlučili su pokrenuti vlastite start-up tvrtke, često uz podršku drugih bivših zaposlenika Googlea, piše Iva Ušćumlić Gretić u Business.hr-u.

Postoji čak i naziv za te zaposlenike: "xoogleri". Oni sada stvaraju vrlo zanimljive projekte na webu. Evo nekih od njih.

1. Ooyala
Ooyala je platforma za objavljivanje i izdavanje videa te za monetizaciju videosadržaja. Osnovali su je bivši Googleovi zaposlenici Sean Knapp, Bismarck Lepe i Belsasar Lepe 2007. godine. Ooyala povezuje oglase s videosadržajem i hostira dodatne značajke na razini kompanija, uključujući analitiku i isporuku na mobitele. Od pokretanja, Ooyalu koriste velike kompanije za upravljanje videosadržajem i njegovu monetizaciju, a među korisnicima sadržaja su Dell, Electronic Arts, Hearst Corporation i Telegraph Media Group.

2. Dasient
Dasient je servis koji pridonosi većoj sigurnosti web portala. Naime, mnogi cyber kriminalci podmeću viruse na web-siteove izbjegavajući pojedinačno slanje e-mailova, budući da su programi za skeniranje virusa već dobro razvijeni pa virusi više ne prolaze tako lako e-mailom. No, web siteovi su posebna priča, a zbog takvog "lijepljenja" virusa na njih često završavaju na crnim listama, što znači i ograničen pristup jer većina firewallova u tvrtkama ne dopušta pristup takvim siteovima. Dasient prati zlonamjerni kod i upozorava site administratora da postoji mogućnost virusa.

3. TellApart
U recesiji je prodaja postala broj 1 i svaki alat koji pridonosi prodaji dobiva veliku pažnju. Jedan od takvih alata je TellApart koji su osmislili osnivači tima Google AdWordsa. TellApart pomaže tvrtkama odrediti tko su njihovi najbolji kupci i tko će im biti dobri kupci u budućnosti.

4.Cuil
Cuil je osnovala Anna Patterson, nekadašnja arhitektica Googleova indeksa pretraživanja. Cuil je također tražilica koja algoritamski razdvaja pojedinačne rezultate pretraživanja. Usput stvara i izvješća.

5. FriendFeed
Friendfeed korisnicima omogućuje da dijele fotografije, članke i druge medijske sadržaje u News Feedu prijatelja na Facebooku. Facebook je otkupio FriendFeed prošle godine, i u svoju ekipu uzeo i njegova osnivača, bivšeg googleovca Paula Buchheita.

6. Redbeacon
Redbeacon je servis koji korisnicima pomaže pronaći kvalificirane davatelje usluga za gotovo bilo koji dostupan posao. Korisnici unose posao koji treba obaviti, zadaju određeni rok i potom se lokalni davatelji usluga natječu cijeom i dostupnošću. Kada korisnik odabere osobu za koju želi da obavi posao, Redbeacon omogućuje da se usluga bukira on-line.

7. Aardvark
Aardvark je još jedan start-up koji su pokrenuli bivši googleovci tek da bi ga Google otkupio. Riječ je o servisu koji koristi korisnička pitanja i pomaže pronaći odgovore. Aardvark pronalazi prijatelje prijatelja koji će najvjerojatnije znati odgovor na pitanje. Koncept očito ima velik potencijal: Google je u veljači ove godine plato 850 milijuna dolara za servis koji je još dio Google Labsa (što znači da se razvija).

8. Hawthorne Labs
Riječ je o tvrtki koja stoji iza Apolloa, prvih novina napravljenih isključivo za iPad. Apollo koristi algoritme koji otkrivaju članke koje korisnik čita i u kojima uživa i pomaže da se korisnik poveže s novim sadržajem koji bi mu se mogao svidjeti. Apollo se s pravom opisuje kao novine budućnosti: potpuno digitaliziran i personaliziran. (A. P.)

Izvor: Business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.