Share
Tweet
Share
Send to friend

Nove povlastice – Drijemanje na poslu

Slijedom sve većih povlastica na poslu poput soba za dojenje, teretana i soba za djecu Nikeovi radnici danas imaju i tihe sobice za drijemanje.

Od Thomasa Edisona i Winstona Churchilla do Billa Clintona i Georgea Costanze dremuckanje na poslu imalo je svoje prvake, i to s dobrim razlogom. Još otkad je stručnjak za spavanje David Dinges pomogao stvoriti suvremenu znanost o spavanju početkom 80-ih na Sveučilištu u Pennsylvaniji, dokazano je da kratko razdoblje spavanja pomaže jačanju pažnje, pamćenja, motoričkih vještina, donošenju odluka i poboljšanju raspoloženja, a smanjuje stres, nepažnju, pa čak i srčane bolesti, piše Vanja Figenwald u Lideru.

Prema nedavnoj studiji Sveučilišta Stanford Amerikanci u prosjeku noću spavaju sedam sati, a 20 posto ih pospano ih je tijekom dana, zbog čega su mnoge kompanije promijenile svoje stajalište prema dremuckanju zaposlenika da bi uštedjele milijarde izgubljene zbog manje produktivnosti. Slijedom sve većih povlastica na poslu poput soba za dojenje, teretana i soba za djecu Nikeovi radnici danas imaju na raspolaganju i tihe sobice za drijemanje koje se mogu upotrebljavati i za "meditaciju".

Google pak, pionir suvremenog doba u davanju povlasticama zaposlenicima, ima niz futurističkih kapsula za spavanje rasutih po svojemu kampusu Mountain Viewu. Jawa, mala kompanija za mobilne tehnologije iz Scottsdalea u Arizoni, ima dvije sobe za odmaranje: jednu s takvom kapsulom i drugu sa staromodnim kaučem, vrlo popularne među njezinim programerima koji dugo rade.

I mnogi avioprijevoznici, uključujući Continental i British Airways, dopuštaju pilotima spavanje tijekom dugih međunarodnih letova dok njihovi kolege upravljaju avionom (na domaćim rutama u Americi ta je praksa zabranjena zbog pravila državne Agencije za zračni promet). Druge kompanije, poput Ben&Jerryja, nemaju službenu politiku, ali zato, neslužbeno, omogućavaju uporabu prostorija za opuštanje i vježbanje u kojima se može i malo odspavati a da vas zbog toga nitko poprijeko ne gleda.

"Ako vam zaposlenici rade 16 sati na dan, sigurno im želite pružiti priliku za jedno osvježavajuće drijemanje", kaže Melissa Gierginger, Jawina glasnogovornica. Isto tako neke su kompanije odlučile izdvojiti svoja rješenja za dnevno spavanje. Yelo, wellness za spavanje u središtu Manhattana, svoje usluge pruža Hearstu, NewsWeeku i Time Warneru. Spavanje nudi u sobi nalik na čahuru u kojoj klijenti mogu kombinirati aromaterapiju, zvuk i rasvjetu. Takav 20-ominutni "spavanac" stoji 15 dolara. Cijena dodatnog užitka koji uključuje 10-minutnu smirujuću masažu stopala jest 40 dolara.

"Proteklih je nekoliko godina mnogo pozornosti posvećeno vježbi i prehrani, ali san, je zapravo, najvažniji element produktivnosti", objašnjava Christopher Lindholst, suosnivač MetroNapsa, kompanije koja prodaje stolac za spavanje EnergyPod kompanijama kao što su Google, P&G i Cisco Systems. Stolac koji izgleda poput Pacmana s vrlo dugaim jezikom može se pohvaliti ergonomskim oblikom i ugrađenim glazbenim sustavom s utorom za slušalice. Iznajmljivanje moćnog stolca stoji 795 dolara na mjesec.

"Kratki spavanci osvježavaju mnogo više nego ljudi misle", kaže Jim Horne, direktor Centra za istraživanje sna na Sveučilištu Loughborough u Engleskoj. Kratko popodnevno spavanje spriječit će pospanost ne narušavajući pritom noćni san. Ipak, treba napomenuti da nije dobro osloniti se previše na dnevno spavanje kao zamjenu za izgubljeni san. "S vremena na vrijeme pomoći će u nadoknadi izgubljenog sna, ali koliko doista može služiti kao zamjena, veliko je pitanje", tvrdi Roger Rosa, viši znanstvenik na Nacionalnom institutu za zdravlje i sigurnost na radu.

Prema Sari Mednick, profesorici psihijatrije na Sveučilištu u Kaliforniji, nije sve dremuckanje isto. Mednick vjeruje da "spavanci" u različitim fazama ciklusa spavanja imaju različitu korist. "Ako se bavite fizičkim radom, treba vam više sna faze II., ali ako morate pamtiti ili se bavite verbalnim poslom, bolji je niskovalni san. Na kraju, ako ste u kreativnoj ili vizualnoj djelatnosti, trebate više REM sna".

Većina stručnjaka za spavanje pozdravlja povećanje broja tvrtki naklonjenih spavanju u radnim prostorijama iako su neki oprezni zbog mogućih nuspojava. "To može izmaknuti kontroli. Počnete li poticati radnike na popodnevno spavanje, natjerat ćete ih na produljenje radnog dana", kaže Horne. "Naše društvo sve se više navikava na spavanje na poslu, ali to se još doživljava kao mogući razlog za otkaz", zaključuje. (A. P.)

Izvor: Lider

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.