Share
Tweet
Share
Send to friend

Samosvijest - o odgovornosti, ali i osobnom rastu i razvoju

Pronađite sebe, onakvima kakvi biste željeli biti.

Biti svjestan sebe. Poznavati i priznavati svoju osobnost. Biti spreman na promjenu.

Zvuči gordo, zar ne? Vrlo odgovorno, također. Osim što su to prvi koraci u procesu osobnog rasta i razvoja, upravo ovi elementi dio su i šire slike, to su i sastojci koji čine uspješne lidere, vođe, političare, ljude koji znaju upravljati sobom (pa onda i drugim ljudima). Zato i odgovornost.

O da – možemo lako pomisliti kako su za ovo i ovakvo vrijeme u kojem živimo potrebne neke sasvim druge karakteristike, no pogledajte: upravo se opet i ponovo pokazuje kako su baš ove – one važne, bitne, ključevi po kojima su se mnogi "slomili". To su i sastojci koje možete prepoznati u ljudima koje cijenite, kojima se divite, poštujete i želite i sami imati bar neku njihovu vrlinu.

Razumijete li i znate sami sebe, to saznanje pruža Vam mogućnost (i slobodu) da promijenite one stvari koje želite na sebi mijenjati, stvarajući nove prilike koje vode željenom cilju. Bez dobrog poznavanje tko ste, kakvi ste i što točno želite, prihvaćanje sebe, osvještenost sebe a time i promjena – jednostavno ne mogu nastupiti. Možda svoju osobnost možete usporediti s ledenjakom: vrh vidite i znate, no znate li zaista, u potpunosti, što je sve ispod površine? A baš ono ispod vode je teritorij za Vaš osobni rast i razvoj.

Jasna spoznaja sebe, onoga čemu težite (i zašto) uvijek Vam daje dovoljno snage da to i ostvarite, svjesno i aktivno. Kako to izgleda kad nije tako? Znate, sigurno: bez "težišta", u ovisnosti o drugima, s osjećajem kao da Vam drugi "kroje" i život i budućnost. Ne osjećate se slobodno. Je li uistinu tako? Razmislite li o tome malo, situacije u kojima ne znate zašto radite upravo ono što radite (ali svejedno nastavljate raditi), kada ne znate zašto osjećate ono što osjećate – izgledaju kao da ste stranci u vlastitom životu, pasivni promatrači a ne aktivni učesnici!

Opet, ako ne znate (točno!!!) što želite i zašto to želite, kako donijeti pravu odluku i kako napraviti pravi izbor? Teško je, kaotično i stresno živjeti životom u kojem ne znate kakvu će odluku taj stranac u Vama donijeti već prvom slijedećom prilikom…

Kad trebate, poslovno ili privatno, točne, dobre, "prave" informacije – obratit ćete se stručnoj osobi. Znam, sad ste možda očekivali da ću Vam reći da u ovakvim situacijama spoznaje samih sebe i pokretanja procesa promjene pomaže coach. Pomaže, ali upravo to: pomaže. Tko je stručnjak? VI ste stručnjaci za svoj život.

Znaju li Vaši prijatelji, partneri, supružnici, ljubavnici, savjetnici, ispovjednici, roditelji ili djeca više o Vama od Vas samih? Ne. Žive li oni u Vašim "cipelama", u Vašoj "koži" cijeli dan, sedam dana u tjednu i pedesetidva tjedna u godini? Ne.

Bit ću konkretnija: evo nekoliko stvari koje trebate znati sami o sebi, ili ih ponovo preispitati:
1. Veliki životni ciljevi (tri najvažnija).
2. Što Vas čini sretnima, a što rastužuje?
3. Osobne snage/ slabosti
4. Top 5 osobnih vrijednosti.
5. Životna filozofija, ona koju živite.
6. Vaša postignuća i kako ste do njih došli
7. Top 5 najvećih pogrešaka, kako je do njih došlo i što se učinili da se ne ponove?
8. Kako se ponašate prema ljudima koji Vas okružuju?
9. Kako se ponašate u neočekivanim situacijama?
10. Kako vidite sebe, kako druge oko sebe i kako vidite sebe u odnosu prema drugima?

Još nešto: nitko Vam nije bliže od Vas samih. I znate što? Svi odgovori su tu, tu negdje, i možda je potrebno samo nekoliko dobrih, jakih i pravilo "ciljanih" pitanja kako biste znali sami sebe još malo bolje upoznati.

Pitanja pomažu. Pitanja poput, na primjer: Jeste li Vi proizvod mjesta gdje živite? Jeste li ono što radite? Jeste li, konačno, Vi ono kako sada trenutno izgledate? Odgovori na ovakva pitanja su samo odraz onoga što ste Vi u odnosu na svijet oko Vas. No, to je samo to – odraz.

Za put ispod površine, pitanja trebaju biti ona koja Vas, poput luka, ogoljevaju, sloj po sloj, koricu po koricu, sve dok Vas uklanjanje svakog novog sloja ne dovede do Vaše "srži". A to je i opis coaching procesa. Da, i to je – coaching!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.