Share
Tweet
Share
Send to friend

I uredski flert žrtva recesije

Uredska romansa pokleknula je u Americi pred pravnom preprekom – tužbom trećih strana.

Kada je 2002. Wal-Mart posumnjao da glavni tvornički inspektor James W. Lynn ima aferu s kolegicom, poslao je glavnog istražitelja u Guatemalu, gdje je Lynn obilazio tvornička postrojenja. Istražitelju je trebalo neko vrijeme, no naposljetku je pribavio tražene dokaze. Budući da Wal-Mart zabranjuje zbližavanje zaposlenika, Lynn je otpušten, piše Iva Ušćumlić Gretić u Business.hr-u.

Cijenjena institucija poznata pod nazivom uredska romansa preživjela je prijetnje poput korporativnih politika zabrana zbližavanja zaposlenika, šefove preljubnike i Davida Lettermana čiji je slučaj na nekoliko tjedana zaposjeo američke medije. No, pojavila se nova pravna prepreka: odbačeni suradnici koji tvrde da je uredska romansa dubinski narušila odnose u tvrtki, čak i ako sami nisu sudjelovali u tajnovitoj vezi. Za to postoji i naziv: tužbe za seksualno uznemiravanje trećih strana ili neprijateljsko radno okruženje zbog seksualnog uznemiravanja.

Takve je tužbe teško dokazati, ali ih je lako podnijeti, posebno kada je riječ o zaposlenicima koji zbog recesije strahuju. Kako poslovna nesigurnost raste, a pojavljuju se tužbe trećih strana, uredski je flert posljednja žrtva. Zaposlenici se boje za posao pa podnose tužbe zbog seksualnog favoriziranja drugih zaposlenika, a sve kako bi povećali vlastitu poslovnu sigurnost.

Najveća prijetnja uredskim romansama mogućnost je tužbe zbog osvete. Takve tužbe podižu radnici koji tvrde da su otpušteni kako bi ih se spriječilo da podignu tužbu zbog diskriminacije protiv poslodavca. Trenutačno u SAD-u postoji pravi val upravo takvih osvetničkih tužbi koji poslodavce dovodi u paniku.

Američka komisija za sprječavanje svih vrsta diskriminacije zabilježila je 23-postotni rast takvih tužbi u 2008. godini - što je dvostruko brži rast od svih ostalih tužbi. Ukupno je takvih tužbi bilo 32.690, i to je bila ukupno trećina svih tužbi koje je komisija pratila. Zato je komisija zaposlila 170 inspektora u raznim dijelovima SAD-a kako bi istražili problem.

I tako je nekoć popularan uredski flert jednostavno prognan. U veljači je američka web-stranica Monster.com istraživala razmišljanja Amerikanaca o problemu uredskih veza i ustanovila da njih čak 75 posto smatra da takvo što priziva sukobe, a 62 posto smatra da uredske romanse ometaju radni proces. Careerbuilder.com proveo je godišnje istraživanje za Valentinovo i otkrio zabrinjavajući trend uredskih ljubavi: 2006. godine 50 posto anketiranih je zaposlenika tvrdilo da je u nekom trenutku karijere imalo uredsku vezu. Ove je godine taj broj pao na 37 posto.

No, uredska romansa ne mora biti samo smetnja. Neki stručnjaci smatraju da ljubav na radnom mjestu može uvelike povećati angažman radnika. Stephanie Losee, autorica knjige "Office Mate" smatra da ljubav na radnom mjestu čini da zaposlenici jedva čekaju doći na posao. Zato Nacionalni javni radio, Princeton Review, Pixar i Southwest Airlines, primjerice, ohrabruju međusobno povezivanje zaposlenika.

Tužbe za diskriminaciju trećih strana dovele su do razvoja pravne teorije poznate kao "Seks plus". Sudovi su presudili da, kada se u uredu pojavi romansa, zaposlenik može dokazati diskriminaciju temeljem spola "plus" još jednu posebnu karakteristiku. Primjerice, ako se propala romansa upravitelja pokaže kao izgovor za dodatno opterećenje poslom, primjerice, neke trudnice, to je temelj za tužbu.

Strahujući od takvih tužbi usred recesije, sve veći broj tvrtki provodi tečajeve upoznavanja s opasnostima zaljubljivanja na poslu. Druga je strategija potpisivanje "ljubavnih ugovora" u kojima se od zaljubljenih zaposlenika traže jamstva da romansa neće naštetiti radnom mjestu. (A. P.)

Izvor: Business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.