Share
Tweet
Share
Send to friend

Iako Amerikanci rade dulje, Nijemci su produktivniji

Amerikanci najviše pozornosti posvećuju satima koje su proveli na radnome mjestu, a Nijemcima je daleko najvažniji krajnji rezultat posla koji rade.

Prosječni Amerikanac radi znatno dulje i koristi manje godišnjeg odmora nego njegov kolega koji obavlja isti posao u Europi, ali proizvodnja po zaposleniku u SAD-u nije veća nego, primjerice, u Njemačkoj. Dapače, suprotno je. Zašto je tako, pokušao je studijom odgovoriti Thomas Geoghegan, koji je ustvrdio da se dobar dio krivnje za takav nerazmjer krije u mentalitetu, piše Darko Baniček u Business.hr-u.

Naime, Amerikanci najviše pozornosti posvećuju satima koje su proveli na radnome mjestu, a Nijemcima je daleko najvažniji krajnji rezultat posla koji rade. Zbog takvog različitog poimanja nastala je statistička anomalija koja pokazuje da prosječan Amerikanac godišnje radi 1.804 sata, a Nijemac 1.436 sati, a rezultat njihova rada je otprilike isti, odnosno Nijemac je znatno produktivniji i u manje radnih sati napravi više nego Amerikanac.

Jedan od razloga nalazi se i u strahu Amerikanaca da će dobiti otkaz ako njegov kolega radi više radnih sati nego on, dok Nijemce ne brinu takve brige. Također, američki će radnik prihvaćanjem duljeg radnog vremena pokušati impresionirati poslodavca da mu osigura zdravstveno osiguranje ili neku drugu beneficiju koju bilo koji Nijemac uzima zdravo za gotovo i na poslu se želi dokazati isključivo brzinom i kvalitetom rada.

Američki radnici tijekom radnog vremena stvaraju društvene veze i sasvim je normalno na poslu dio vremena provesti s kolegama pijući kavu pored automata. Nijemci su u radu puno samostalniji i dok rade drže se za sebe, a nakon završetka radnog vremena idu kući. Radna kultura u Americi uključuje i neusporedivo više sastančenja, pa nije neobično da zaposlenici na sastancima provode cijelo radno vrijeme, dok Nijemci svoje probleme pokušavaju, što je više moguće, riješiti individualno.

Zaključak je studije da Amerikanci vrijeme provedeno na radnom mjestu smatraju vrijednim ostvarenjem i za to očekuju nagradu. Čak 31 posto Amerikanaca ne iskoristi sve dane godišnjeg odmora na koje ima pravo. Prema statističkim podacima, 2008. godine svakom su zaposlenom Amerikancu ostala tri dana neiskorištenog godišnjeg odmora, a u Njemačkoj nema takvih "problema". Umjesto da se ponose rezultatima, radnici u SAD-u se dokazuju vremenom koje provedu na poslu, ne nužno radeći svoj posao efikasno. (T. B.)

Izvor: Business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.