Share
Tweet
Share
Send to friend

Siromašna gotovo petina stanovnika Hrvatske

Gotovo svaki peti stanovnik Hrvatske suočava se sa siromaštvom, a stopa rizika od siromaštva lani se povećala.

Kako pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku stopa rizika od siromaštva prošle godine iznosila je 18 posto, što znači da je ispod granice siromaštva živjelo preko 790 tisuća građana. U godinu dana, od 2008. do 2009. granici siromaštva se približilo novih 30-ak tisuća građana.

Naime, tijekom 2007. i 2008. stopa rizika od siromaštva stabilizirala se na 17,4 posto, da bi u prošloj godini skočila na 18 posto. U ovu stopu rizika od siromaštva ubrajaju se novčana i naturalna primanja. No, kada se promatraju samo novčana primanja stanovništva stopa rizika od siromaštva bila je čak 20,2 posto te je na granici siromaštva živjelo gotovo 890 tisuća građana od njih 4,4 milijuna, piše Gabrijela Galić u Novom listu.

Kao što se i predviđalo, ekonomska kriza mnoge je zaposlene građane približila liniji siromaštva. U godinu dana, među populacijom čiji je dohodak isključivo novčani, čak je za 60-ak tisuća porastao broj građana u riziku siromaštva. Radnici s niskim primanjima koji prema parametrima za izračun linije siromaštva nisu siromašni, realno su se približili toj granici. Radnici na minimalnoj plaći zapravo su najugroženije aktivno stanovništvo koje stalno hoda po rubu siromaštva.

Prag rizika od siromaštva za samačko kućanstvo lani je iznosio 26.703 kune odnosno mjesečno 2.225 kuna. To zapravo znači da je prošle godine radnik samac s minimalnom plaćom i za statistiku prešao preko ruba siromaštva. Naime, njegovo neto primanje lani je iznosilo 2.171,34 kune. Za četveročlano kućanstvo – dvoje odraslih i dvoje djece – prag rizika od siromaštva iznosi 56.076 kune na godinu. (T. B.)

Izvor: Novi list.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.