Share
Tweet
Share
Send to friend

Mobbing u Saboru?

Koliko se nedavni događaj u Saboru uklapa u definiciju mobbinga – procijenite sami…

Primjećujete da su se druge kolege "urotile" protiv Vas? Čudne poglede, ismijavanja, ili izbjegavanje pogleda "oči u oči"? Konverzacija se prekida u trenutku Vašeg ulaska? Čim Vi uđete, nekoliko kolega brzinski izlazi van iz prostorije? Nemate svoje mjesto za stolom u kantini, a ako ste ga i imali, svaki put netko drugi zauzima upravo Vaše mjesto?Vaš stol je "prazan" ili uopće nemate radno mjesto na koje biste sjeli?

Prepoznali ste ponašanja i pouzdano znate da nisu posljedica paranoje? Uzdahnite duboko: opisana je situacija klasičnog mobbinga. Mobbing pravno ne postoji, nemamo niti jedne presude protiv mobbinga, a pojavnost mobbinga češća je nego što se misli. No, kad ga vidimo, a vidjeli smo ga u svim udarnim vijestima, lako ga prepoznajemo. Jednostavno ostavlja osjećaj "nije dobro"…

Ne moramo ići daleko: svi smo, putem javnih medija, svjedočili "klasičnom mobbingu". I to ne bilo gdje, već u Hrvatskom saboru – "predstavničkom tijelu građana i nositelju zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj". Krasno, zar ne? Bez ulaska u politička previranja, obračune i pitanja vlasti: mobbing je mobbing, ma nad kim se provodio i ma gdje se dogodio!

Štogod mislili o osobi koja je bila predmetom mobbinga, pogledajmo kako se, unutar teoretskog opisa mobbinga upravo dokazuje da se krajnje neetično ponašanje pod popularnim nazivom "mobbing" dogodilo u Saboru:

Što je mobbing?
Mobbing je psihičko zlostavljanje osobe koje provodi druga osoba ili grupa ljudi. Napad obično predvodi jedno do dvoje ljudi koji su obično na položaju koji im donosi autoritet. Pokretači mobbinga mobiliziraju druge kako bi ih uključili u grupni mobbing. Cilj mobbinga je umanjiti značaj osobe nad kojom se provodi, otuđiti je, izolirati, poniziti, proglasiti jedinim krivcem, izolirati i, konačno, odstraniti iz svog okruženja. Opet, prepoznali smo i ove elemente, zar ne?

Tko je najčešće pokretač mobbinga?
Kolovođe su oni koji žele dominirati i kontrolirati druge. No, ne samo to: u procesu mobbinga koriste se i glasine, tračevi, neslane šale i javno diskreditiranje. Ono se kod nas dogodilo u Saboru Republike Hrvatske bilo je najjavnije uopće moguće – s izravnim prijenosom u naše domove.

Imajte strpljenja, idemo dalje:

Autori Namie & Namie još 2000. godine opisali su pojedince koji pokreću mobbing kao "nedostatne, nerazvijene osobe". Generalno, kako kažu, to su ljutiti, nepredvidljivi, kritični, ljubomorni i manipulaciji skloni ljudi… koji su čak u stanju doživjeti euforiju zbog svojih napada, adrenalinsku satisfakciju, zadovoljstvo čak. I to smo vidjeli…

Tko je najbolja meta za mobbing?
Tipične mete mobbinga unutar organizacije neki autori opisuju kao dobre ili izvrsne radnike, visoke razine kompetencija, odane, organizirane, iskusne, kreativne, koji vide svrhu svog rada i čak uživaju u onom što rade. Iako, opet, mnogi autori složit će se da jednostavnog opisa "žrtve" nema: mobbing se može dogoditi svakome, pa evo, i bivšem premijeru.

Koji je jedini lijek?
Moj savjet bio bi: bježite glavom bez obzira.

Prijava – ne pomaže. U zakonu ta kategorija – ne postoji. Jedino možete i trebate misliti na sebe i svoje zdravlje, jer DA – mobbing Vam može doslovno psihički i fizički strahovito ugroziti zdravlje. Pomoć potražite odmah, nemojte predugo čekati!

I budite promjena koju želite vidjeti: nemojte pristati biti dijelom procesa mobbinga, prepoznajte ga i osudite kad ga vidite javno, nemojte dozvoliti (ako je u Vašoj moći) da ga drugi provode.

A vjerujem da Vam je i samo promatranje mobbinga u izravnom prijenosu prouzročilo osjećaj mučnine…

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.