Share
Tweet
Share
Send to friend

Ako ste direktor ne znači da ste i vođa

Lider, za razliku od svojih radnika, mora gledati unaprijed, predviđati moguće razvoje situacija na tržištu i pripremiti kompaniju za moguću krizu.

Kada pomislimo na vođu, na pamet nam pada osoba koja nekoga ili nešto vodi. No, imati vlastiti posao ili tvrtku ne čini vas nužno i vođom. Prije svega, vođa je osoba koja ima viziju i koja će se u potpunosti predati svojoj viziji da postigne određeni cilj, ali, uz to, mora imati i vještine kojima će to postići.

Kada govorimo o viziji, lider ili vođa je taj koji unaprijed mora vidjeti cilj koji želi postići i imati rješenje za sve probleme koji mu se mogu naći na putu do ostvarenja tog cilja. To može biti nešto što ostali ne vide, ili ne žele vidjeti, u svakom slučaju pažnja svakog lidera mora biti usmjerena upravo tome, piše Majda Žujo u Poslovnom dnevniku.

Naravno, lideri se moraju znati ponijeti i u krizi, ali to ne znači da trebaju čekati da kriza dođe. Dakle, srž lidershipa je biti proaktivan, a ne reaktivan. Lidership uključuje identificiranje potencijalnih problema i rješavanje istih i zato, dobri lideri analiziraju i planiraju te prilagođavaju svoje planove novim okolnostima i prilikama. Vizijom se osigurava smjer kojim bi neki projekt trebao ići, jer ukoliko se ne odredi dobar smjer, nema svrhe ni u planiranju.

Mnogi imaju viziju kako bi neke stvari trebalo napraviti, kako bi ih trebalo popraviti, no ono što vođe razlikuje od takvih je to da su oni spremni i djelovati kako bi ostvarili svoj cilj. To bi se moglo nazvati svojevrsnom strašću za idejom, instinktom ili predanošću, no, što god bilo, upravo je to ona snaga kojom lideri uspijevaju ostvariti svoje vizije unatoč svim preprekama i svim ljudima koji tvrde da određeni cilj nije moguće ostvariti.

Pravi vođa je onaj koji ustraje i uvijek ide naprijed. Ipak, nije dovoljno imati volju i želju da se nešto ostvari, potrebno je imati i određene vještine koje ga razlikuju od mase. Neki su jednostavno rođeni s takvim vještinama, dok ih drugi razvijaju vremenom. Da ne bude zabune, to nisu čarobne vještine, i nitko ne garantira da ćete uspjeti ako ih primijenite no, ipak su nešto što je neophodno da vas dovede u lidersku poziciju i tamo vas zadrži.

Kada govorimo o personalnim karakteristikama vođe, on prije svega mora imati integritet. Svaki vođa mora uvjeriti ljude da provodi ono u što vjeruje i da je to ono što je ispravno, a ne samo veličanje vlastitog ega. Zatim, vođa mora biti prihvaćen među ljudima. Mora razumjeti razlike među njima i svakoga od njih prihvaćati kao individualnu osobu s jedinstvenim vještinama koje će iskoristiti kako bi postigao cilj.

I na koncu, lider prije svega mora biti pozitivna osoba, mora hrabriti i nagrađivati svoje ljude kako bi ih potaknuo da rade i rade ispravno. Pravi lideri imaju vizije i snove i ne dopuštaju nikome i ničemu da im stane na putu do njihovog ostvarenja. Pri tome su realni, ali nisu popustljivi. Uglavnom su pristojni, ali uporni i konstantno i dosljedno idu naprijed. (T. B.)

Izvor: Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.