Share
Tweet
Share
Send to friend

Google i Facebook 'ratuju' za zaposlenike?

Google je potvrdio da ima potrebe za zapošljavanjem 2.076 ljudi, ali natječaj još nije objavljen.

Pojačao se nemilosrdan rat između najvećeg internetskog pretraživača Googlea i najveće internetske društvene mreže Facebooka. U njemu nema sabotaža koje bi osjetili korisnici, nema žrtava, a one koje on "pogodi" obično razveseli neplanirano povećan iznos na računu. Ratuju za ljude, iznimno nadarene, koje će kraljevski platiti.

Reuters je otkrio da se, po općoj ocjeni, Google kao najbolji poslodavac na svijetu, priprema zaposliti 2.076 ljudi. Ta je brojka šest puta veća od one iz posljednjeg Googleova natječaja koji je raspisan lani u ožujku i očito je izravni rezultat prelaska mnoštva važnih zaposlenika u suparnički Facebook, piše Miroslav Ambruš-Kiš u Večernjem listu.

A vlasnici Facebooka svoje omiljene zaposlenike vrbuju upravo među Googleovim. Nimalo čudno jer je pouzdano da su kreativni. Facebook samo nudi veće plaće. U zadnje je vrijeme preuzeo 200 Googleovih zaposlenika objavila je glavna izvršna ravnateljica Sheryl Sandberg koja je i sama radila u Googleovoj on line prodaji.

Među poznatijim prebjezima iz Googlea u Facebook je i Lars Rasmussen, tvorac Google Mapsa i manje uspješnog Wawea. U lipnju je onamo prešao i Matthew Papakipos, jedan od sukreatora Googleova preglednika Chrome, a prije njega ondje je prebjegao i Googleov guru za mobilnu telefoniju Eric Tseng. Facebook je oteo čak i glavnog kuhara iz Googleova kampusa Googleplexa u mjestu Mountain View Josefa Desimonea!

Bloger Glen Kelman na poslovnoj društvenoj mreži Linkedin otkrio je da je među 2.174 Facebookova zaposlenika s profilom u toj društvenoj mreži barem svaki peti dio radnog vremena proveo u Googleu.

Google na te napade uzvraća pregovorima sa svojim vrhunskim zaposlenicima koje snubi neočekivano visokim bonusima "bez obaveza". Čuje se da ih je barem dvadesetak dobilo bonuse od po šest milijuna dolara. Oporezive novčane iznose obično prate i naramci dionica.

Jednoga je vrhunskog namještenika Google ipak otpustio. To je Randy Wiggington, računalni veteran, koji je radio i u PayPalu i eBayu, a prvo radno mjesto bilo mu je u Appleu s iskaznicom izdanom pod brojem 6. Njegov je "grijeh" bio u tome što je glasilima proslijedio interno pismo glavnog direktora Erica Schmidta upućeno svakom od 23.300 zaposlenih u kojemu ih se obavještava o linearnoj povišici svim zaposlenicima od 10 posto i bonusu od 1.000 dolara uoči Dana zahvalnosti.

Google je Reutersu potvrdio vijest o potrebi da zaposli još 2.076 ljudi, ali natječaj još nije objavljen. (T. B.)

Izvor: Večernji list

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.