Share
Tweet
Share
Send to friend

Želje i ciljevi

Što želite da Vam se ispuni?

Radeći kao osobni i poslovni coach, želje i cilj(evi) su tema mnogih sati rada s klijentima u procesu coachinga. No, bez obzira da li ste počeli raditi na svom osobnom razvoju potaknuti nekom dobrom knjigom, razmatrali svoje ciljeve s prijateljima, partnerima, ili ste se odlučili za coaching, tema želja i postavljanja ciljeva uvijek se "provlači" kroz priču. Želje su jako prisutne: pogotovo sada, krajem godine, kada se tako često spominju, najčešće u kontekstu kupnje i očekivane potrošnje nacije, mjerljive u milijunima kuna.

Vode li nas te želje ciljevima? Na temu ovog doba godine, i cijelog ugođaja koji nas navodi na potrošnju kojom bi trebali ispunjavati želje, jedna izjava prijateljice pokrenula me je ponovo na razmišljanje o željama i ciljevima. Rekla je, jednostavno: "Ja želim i uvijek ću nešto željeti. Ali, to što želim ne tražim u trgovačkom centru."

Kad malo bolje pogledam, stvar ide nekako ovako: prvo se posvetimo željama, a onda pred nas "padne" nova godina, pa promišljamo ciljeve u istoj, što već postane nekako naporno, i kao da nije uopće povezano jedno s drugim…

Željeti je tako ljudski. Želja, žudnja i težnja – pokreću. No, nešto su sasvim drugo od ciljeva. A kad smo već i kod ciljeva, jeste li kada pomislili da postoje ciljevi do kojih nikako ne možete doći, prepoznali neke koje ne uspijevate postići, uz svu želju i težnju? I za to postoje sasvim dobri razlozi.

Prvi razlog je upravo to: nerazumijevanje razlike između želje i cilja.

Cilj je nešto što možete postići sami, bez obzira na sve oko sebe, druge ljude, kolege, prijatelje, ma što oni mislili o tome – a uz to je, naravno, i SMART (Specifični/Specific, Mjerljivi/Measurable, Izvedivi/Attainable, Realni/Realistic, Pravovremeni/Timely).

Želja je nešto što želite imati no ne utječete na realizaciju sami, bar ne izravno, nemate izravnu kontrolu. Na primjer, možete željeti novi, bolji posao, i možete se jako potruditi u pronalasku radnog mjesta koje odgovara Vašim karijernim planovima, no odluka o zapošljavanju upravo Vas ovisi o odluci poslodavca. Kada promislite da niste mogli ostvariti neke svoje ciljeve, promislite još jednom: jesu li uistinu ciljevi ili se, pak, radi o želji.

Subjektivne želje često se odnose na osjećaje ili osobnu perspektivu nekog problema. Uhvatite li se u razmišljanju o željama, koje doživljavate poput svojih ciljeva, evo par pitanja koja mogu pomoći u transformaciji subjektivnih želja u objektivne ciljeve:

1. Što bi bilo drugačije ako postignete željeni cilj? Ovo je pitanje dobro, zato što Vam pomaže opisati specifične okolnosti na kojima možete raditi. Svaki navod koji ukazuje na razliku stanja može biti potencijalni cilj ili korak do cilja.

2. Što je ono što sada činim, a što trebam početi/nastaviti/prestati raditi? Na sličan način, ovo pitanje Vam pomaže prepoznati što treba promijeniti kako biste postigli željeno.

3. Koja se moja težnja/žudnja/potreba skriva iza ove želje? Ponekad i sami sebi ne želimo priznati što "leži" iza neke želje: želja za promjenom posla, javno opravdana većim primanjima, na primjer, može imati pravi razlog u želji za samodokazivanjem, što novi posao bolje pruža od prethodnog.

Pokušate li "provesti" svoju želju kroz ova tri pitanja, nešto maglovito, nedefinirano ili "meko" može postati pravi, objektivan cilj. Tek onda možete početi i raditi na njegovom ispunjenju.

A želja? Intenzivna želja je strahovito jaka pogonska snaga, moćno "gorivo". Pokušavati doći do nekog cilja bez jake želje je poput vožnje automobila bez goriva. Možda ćete ga uspjeti upaliti, pokrenuti u prvoj i početi voziti, no sigurno nećete daleko odmaći.

Baš zato, nastavite maštati i željeti, brižno njegujte svoje snove i želje. Pretvorite li ih u ciljeve, napravili ste jedan korak više na putu svog uspjeha…

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.