Share
Tweet
Share
Send to friend

Popis naj-darova koji ne koštaju – ništa!

…a raduju i kad ih dajete i kad ih primate…

Danas ujutro, uz širom otvorene i sjajne oči djeteta koje je našlo svoj poklon u čizmici, čak i otkriće izvanzemaljskih oblika života jednostavno bi bilo minorno u usporedbi s (još uvijek) čvrstim uvjerenjem da darove nosi Sv. Nikola, osobno. Iako se odrastanjem razuvjerimo, ostaje veselje primanja i davanja darova. O, da: počelo je doba darivanja!

Naravno, čim se spomene pitanje poklona, pogotovo u ovo krizno doba, promišljanja o troškovima koji su uz to vezani je poput hladnog tuša. Možda će Vas odmah obliti hladan znoj pri pomisli na buku, vrevu i napor obilaženja trgovačkih centara, dugotrajne potrage za "pravim" poklonom, uz lagani tremor pri pogledu na slipove koji će se nagomilati u novčaniku. Za djecu će se uvijek nešto naći, no što s ostalima?

Najljepši darovi su oni od srca. Ako ste pročitavši ovo promislili da Vam govorim nešto što ionako dobro znate, možda će Vas iznenaditi moj popis darova koje bih željela primiti. I dati. Od srca.

Pazite sad – ne koštaju ništa!

Darovi koje želim dati i primiti:
Dar smijeha: "Smijeh je najbolji lijek." Stara je to izreka, s kojom se apsolutno slažem. Kad ste se posljednji put nasmijali poput malog djeteta, glasno, grohotom, tako da ne možete suspregnuti hihot? Zaista mi je super osjećaj "podijeliti" smijeh s prijateljima: "diže" me, opušta i ispunjava. Podijelite "dobru dozu" smijeha s dragim osobama!

Dar slušanja: Radeći na treninzima u tvrtkama i s klijentima, aktivno slušanje je umijeće koje često opisujemo, uvježbavamo i nastojimo usvojiti kao važnu vještinu. Jer, kad slušate i zaista čujete druge ljude, povezujete se s drugom osobom na način kojim im dajte do znanja da Vam je stalo, zaista stalo. Slušajući, bez da "odlutate", sanjarite, mislite na nešto drugo što treba obaviti ili bez prekidanja druge osobe kako biste rekli "nešto svoje", povezujete se na jednom dubljem nivou, na mjestima koja i Vas i osobu koju slušate čine boljima. Kao slušač i Vi nešto primate. Primate ispunjenje koje donosi prepuštanje sebe osobi koju slušate.

Dar ljubaznosti: Nije ništa teže biti ljubazan nego neljubazan. Vjerojatno je i – lakše, zato što Vas ispunjava pozitivnim mislima o samima sebi. Budite ljubazni prema drugima, pružajući "bolje" sebe. Možda će to biti samo prepuštanje mjesta u redu nekome tko je umorniji od Vas, pažljivije i uljudnije ponašanje u vožnji gradskim prometnicama u najvećoj gužvi, pristojnost i iskrena susretljivost prema kolegama na radnom mjestu. Ljubaznost je nešto zbog čega ćete o sebi misliti bolje, zar ne?

Dar hrabrosti: Ovaj dar poklanja Vam hrabrost da izgovorite istinu, budete ono što jeste, zagovarate ono što Vi želite ili odredite ono što ne želite. Poklonite ga sami sebi! Nema ničeg lošeg u tome da ponekad odvojite vrijeme samo za sebe i posvetite se sebi u potpunosti. Promjene o kojima ste sanjali? Pokrenite ih – hrabrošću, usudite se!

Dar poštovanja: Promislite malo, u miru, o svojoj obitelji, prijateljima ili dragim ljudima. Izdvojite one njihove osobine zbog kojih ih volite i napravite mentalne bilješke o svakome od njih. Nemojte to zadržati samo za sebe - dajte im do znanja zašto ih cijenite, volite i koliko Vam upravo te njihove osobine znače.

Sad možete i sami nastaviti ili proširiti ovaj popis svojim idejama darova koje biste i sami željeli primiti, ili jednostavno početi odmah i smjesta poklanjati ove divne poklone! Ambalaža: najbolja moguća. Vi sami…

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.