Share
Tweet
Share
Send to friend

Pitanja na razgovoru za posao (i konkretni odgovori)

Kako širom otvoriti odškrinuta vrata i pritom ne prikliještiti prste?

Tragom prethodno objavljena dva teksta ove kolumne, razvila se živahna rasprava. Dijelovi se mogu čitati na Facebook stranicama MojPosao, dio se odvijao na MojCoach Facebook stranicama, a dio – porukama elektroničke pošte koje ste mi slali. U sljedeća dva tjedna nastojat ću odgovoriti na Vaša pitanja, koja čine vrlo zanimljive i aktualne teme.

Za početak, izdvojila bih pitanja koja šalje posjetiteljica portala u potrazi za novim, boljim poslom, a obuhvaćaju pitanja na prvom razgovoru za posao. Ta, kad ste već nekako, nakon bezbroj poslanih molbi i odgovora na oglašene poslove, uspjeli izboriti poziv na razgovor za posao, sasvim je očekivano da se želite dobro pripremiti i uložiti svaki napor da širom otvorite vrata koja su odškrinuta. Navest ću redom pitanja i moje odgovore na njih!

Tako u uvodu kaže: "Prije osam mjeseci sam, nakon četiri godine rada na određeno vrijeme, (bez prestanka, na istim poslovima) istekom posljednjeg ugovora bila obaviještena samo da mi ugovor neće biti produljen. Tako sam se našla u masi nezaposlenih koji svakodnevno šalju zamolbe i rijetko bivaju pozvani na razgovor. Kod razgovora za posao, koji su do sada bili neuspješni, imam nekoliko dvojbi kako postupiti i koje odgovore dati na sljedeća pitanja:

1. U vezi prethodnog posla: situacija je bila takva da su se očekivali neki pomaci, ali bez ikakve želje nadređenih da se promijeni način poslovanja, tj. da se uvedu neke inovacije i unapređenja u poslovanju što je bilo nemoguće. Većina prijedloga vezanih za informatizaciju, modernizaciju i sl. je bila odbijena pod izlikom 'i do sada se tako radilo'. Međutim, prilikom razgovora za novi posao ne želim negativno govoriti o prethodnom poslodavcu da se to ne bi krivo shvatilo, ali s druge strane ne mogu opisati svoje prethodne poslove bez da opišem i način rada s kojim se osobno nisam slagala, ali sam ga moral provoditi prema odlukama Uprave.

Zanima me na koji način se postaviti u tom slučaju?"

Odgovor: Njegujete dobar pristup, zaista nije poželjno govoriti negativno o prethodnom poslodavcu, no zaista vjerujem da možete naglasak staviti na one pozitivne stvari koje ste Vi uspjeli realizirati, na Vaša postignuća i na ono čime ste Vi osobno doprinijeli. Mene, kao poslodavca, zanima upravo to: VI kao radnik, a ne toliko sistem u kojem ste radili (ruku na srce, ni jedan nije idealan…). Ono što Vi možete naglasiti jest da ste bili proaktivni u iznalaženju poboljšanja poslovnih procesa, kreativni, inovativni, uz navođenje i nekih konkretnih primjera.

2. "Drugo pitanje se odnosi na situaciju kada mi se prilikom razgovora za posao postavi pitanje da li sam slala molbe i na neke druge natječaje ili konkurentske firme. Mislim da je normalno da je osoba koja je nezaposlena šalje zamolbe i životopise na sve adrese gdje bi se mogla ukazati šansa za zaposlenje, ali s druge strane ne znam kako potencijalni poslodavci gledaju na to.

Koji bi bio ispravan odgovor na to pitanje, da ne umanji šanse za dobivanje posla?"

Odgovor: Da, ako ste nezaposleni i u potrazi za poslom, logično je zaključiti da ste slali više od jedne molbe. Vjerujem da u tom slučaju dostatan odgovor može biti, na primjer: "Da, slala sam selektivno molbe na natječaje za poslove koji su ponuđeni, a u skladu su s mojim zvanjem i znanjem, iskustvom i vještinama". Pitanje je vjerojatno usmjereno propitkivanju da li ste se selektivno javili i za radno mjesto za koje obavljate razgovor, ili ste molbu poslali po principu 'one for all, pa 'što bude'. U tom slučaju, ispitivače treba uvjeriti da ste dobro promislili njihovu ponudu radnog mjesta, raspitali se, saznali potrebne informacije o tvrtki i poslovanju, preispitali svoje kvalifikacije u odnosu na traženo, pa se tek onda, odgovorno, javili na natječaj, i da ste upravo Vi – prava osoba za to radno mjesto (argumentirajte).

3. "Na kraju svakog razgovora obično od strane potencijalnog poslodavca dobijem šansu da postavim neka pitanja, pa ne znam ni sama koja pitanja se smatraju 'normalnima, tj. ne želim ispasti preznatiželjna, a s druge strane niti nezainteresirana.

Je li u redu postaviti pitanja što bi točno neko radno mjesto uključivalo, ili se očekuje od kandidata da bi to trebao već znati prilikom prijave za posao (što je po meni nemoguće ukoliko se ne radi o istim poslovima kojima sam se bavila na prethodnom radnom mjestu)?

Kako odgovoriti na pitanje što bih konkretno napravila, kada ne poznajem detaljno poslovanje potencijalnog poslodavca, bez obzira što sam upoznata s njegovom djelatnošću i otprilike s poslovima koje bi trebalo obavljati na konkretnom radnom mjestu?"

Odgovor: Propust je ne postaviti pitanja, kad Vam je pružena prilika. Uz to, možete ostaviti dojam nepripremljenosti ili nedostatka interesa. Najgora moguća varijanta je poniknuti pogledom i promrmljati sebi u bradu "Paaaa,neeeee…"

I u ovoj situaciji Vi ostavljate – dojam. Naravno, nećete odmah prionuti analizi satnice rada vs. plaće, slobodnih dana i prve prilike korištenja godišnjeg odmora (barem ne na prvom razgovoru) no, uvijek možete postaviti i sljedeće pitanje: "Kako izgleda uobičajen radni dan na konkretnom radnom mjestu?" Uz to, sasvim je korektno tražiti opis radnog mjesta po sistematizaciji tvrtke (ako postoji) u pismenom obliku, na uvid, kako biste mogli postaviti možda još neka, konkretnija pitanja.

Pitanja tipa "što biste Vi učinili u situaciji ABC" koje poslodavci postavljaju, opet, nisu usmjerena toliko konkretnom rješenju situacije (da, jasno je da nemate uvid) već više načinu pristupanja problemu i donošenju odluke o rješavanju istoga. Uvijek se možete dijelom ograditi i reći kako nemate uvida u konkretno radno mjesto, no ako ste se javiti upravo za taj posao, za pretpostaviti je da ste imali slična iskustva i na prethodnom radnom mjestu. Upravo zato važan je Vaš pristup, i to je ono što poslodavca zanima. Način rješavanja problema, sukoba, pregovora, teških ili konfliktnih situacija… onako kako Vi to radite – kako bi se procijenilo da li se Vaš stil uklapa u ozračje tvrtke.

Pitanja je mnoštvo, susretat ćete se s raznima: u dijelu karijernog coachinga kojim se bavim, radim s klijentima koji se žele dobro i spremno uključiti u potragu za novim, boljim poslom. Kao job interview coach pomažem im u procesu traženja posla, od slanja 'pravog' životopisa na 'pravi' oglas, do minuciozne pripreme za testiranje, razgovora za posao i pripreme za početak rada na novom radnom mjestu. Nadam se da će i vama odgovori na ova pitanja pomoći i dovesti vas do konkretnog rezultata: posla!

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.