Share
Tweet
Share
Send to friend

Može li vam lažan osmjeh na poslu naštetiti?

Lažan osmjeh može imati neočekivane posljedice – pogoršanje vašeg raspoloženja i pad vaše produktivnosti.

Kada ste zadnji puta "nabacili" lažni osmjeh u uredu? Za neke, to može biti samo još jedan svakodnevni aspekt radnog života – navlačenje klaunske maske kako bi prikrili svoje unutarnje nezadovoljstvo. No, novo istraživanje pokazuje da to može imati neočekivane posljedice – pogoršanje vašeg raspoloženja i vaše povlačenje s radnih zadataka.

U istraživanju koje je objavio američki časopis Academy od Management Journal, znanstvenici su dva tjedna pratili grupu vozača autobusa. jer njihov posao zahtjeva čestu i općenito pristojnu te uslužnu interakciju s mnogo ljudi.

Znanstvenici su promatrali što se događa kada se vozači počnu lažno smiješiti, što je poznato kao "ponašanje na površini" i njegovu suprotnost "dubinsko ponašanje" pri kojem su se vozači, zaista iskreno smiješili, kao posljedica pozitivnih misli.

Nakon što su pomno promatrali vozače, istraživači su otkrili da u dane kada su osmjesi bili "isforsirani", raspoloženje vozača se pogoršavalo i težili su povlačenju s posla. Trud da se suzbiju negativne misli, čini se, učinio je te misli još prisutnijima.

No, u dane kada su se vozači trudili iskreno smiješiti kroz dublje napore – kao rezultat prizivanja ugodnih misli i uspomena – njihovo opće raspoloženje se popravilo, a njihova produktivnost porasla. (T. B)

Izvor: The New York Times

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.