Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako nagraditi različite tipove zaposlenika

Razumijevanje da su preferencije zaposlenika što se nagrađivanja tiče različite od velike je pomoći za menadžere.

Dok bi tek rijetki zaposlenici odbili bonus u novcu, ne smatraju svi novac zadovoljavajućom nagradom. Neki zaposlenici, na primjer, najveću težinu daju tome da za svoj rad dobiju priznanje. Te razlike upućuju na zaključak da "jedna veličina ne odgovara svima" kada je riječ o programima nagrađivanja zaposlenika.

Pokazalo je to jedno američko istraživanje, kojem je cilj bio pomoći tvrtkama da bolje razumiju kako nagrađivati dobre rezultate zaposlenika. Istraživanje je pokazalo i da se osmišljavanje tih programa prema željama zaposlenika ne provodi u većini organizacija.

"Nije uobičajeno da tvrtke pokušaju prilagoditi program nagrađivanja osobi, a to bi se itekako cijenilo", kaže Deborah Keary, direktorica za ljudske resurse Društva za upravljanje ljudskim resursima (Society of Human Resource Management). "Ne samo da bi zaposlenici bili sretni zbog priznanja za svoj doprinos, već bi shvatili da tvrtka zna tko su oni kao osobe i koju vrstu priznanja će najviše cijeniti", kaže Keary.

Kada je riječ o tome, postoji šest tipova zaposlenika:

  • Tražitelji nagrada žele nagrade koje imaju novčanu i trofejnu važnost, kao što su pokloni i putovanja.
  • Privržene svome gnijezdu odbijaju nagrade koje ih vode daleko od kuće, kao putovanja ili prilike za konferencije. Oni više vole slobodne dane ili fleksibilno radno vrijeme.
  • Prizemljeni cijene novčanu vrijednost nagrade, pa su za njih najprikladniji novčani bonusi ili programi s nagradnim bodovima.
  • Za željne slobode najbolja nagrada je fleksibilnost. To može značiti fleksibilno radno vrijeme, slobodu samostalnog određivanja kako ostvariti ciljeve i priliku za odabir zanimljivih i izazovnih projekata na kojima će raditi.
  • Žedni priznanja žude da dobiju priznanje za svoj rad. Nagrade mogu uključivati usmene, pisane ili formalne hvale menadžera ili neformalne od kolega.
  • Ambiciozni su oni koji su zainteresirani za napredovanje u tvrtki. Dobro će reagirati na statusne nagrade, ručkove s menadžmentom i prilike da budu mentori drugima, ili rade s ljudima izvan svog vlastitog područja.
  • Razumijevanje da su preferencije zaposlenika što se nagrađivanja tiče različite je od velike pomoći za menadžere, bez obzira na formalnu politiku tvrtke. No, spoznati te preferencije predstavlja izazov. Menadžeri bi stoga trebali o tome razgovarati sa zaposlenicima, što uvelike štedi vrijeme i energiju, predlažu stručnjaci. Sam taj čin je znak poštovanja prema zaposlenicima i želje da im se oda priznanje za njihov doprinos. Također, menadžeri bi trebali pokušati i s pristupom u kojem zaposlenicima ostavljaju na odabir koju će nagradu odabrati iz seta predloženih. (T. B.)

    Izvor: Monster.com

    We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.