Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako poboljšati položaj zaposlenih majki

Mnoge žene dnas osjećaju da su prisiljene birati između karijere i uloge majke.

Sve je više priča o naglim prekidima porodiljnih dopusta, šefovima koji odjednom nalaze "probleme" u radu svojih trudnih zaposlenica, pa ih otpuštaju, a uskoro bi se moglo pričati i o tužbama do kojih će doći kao posljedica toga. Jedna žena od svojeg je šefa dobila ovaj savjet: "Ako želiš uspjeti u ovom poslu, bolje ti je da nađeš dadilju koja može ostati do kasno".

Mnoge žene osjećaju da su prisiljene birati između karijere i uloge majke, kao da ih se više ne može uzimati za ozbiljno u njihovim područjima ako ih kod kuće čekaju djeca. Neki poslodavci smatraju da su žene koje odaberu zasnovati obitelj na neki način manje predane svome poslu nego njihovi muški kolege ili žene koje nemaju djecu.

Za žene koje su odlučile zasnovati obitelj često se smatra da su podijelile svoju lojalnost između osobnog i profesionalnog života. Može ih se smatrati "prolaznim" članovima tima, nekime tko ne zavrjeđuje isto ulaganje. No, ne mora biti tako. S prilagodbom organizacijskih politika i kulture, može se prebroditi jaz između profesionalnog horizonta majki koje rade, zaposlenih očeva i njihovih kolega.

Na koji način poslodavci mogu utjecati na bolji položaj zaposlenih majki? Da, zaposlenici donose odluke kada i ako će uzeti slobodno vrijeme kako bi bili sa svojom djecom. Zaposlenici se odluče i dodatno usavršavati dok rade, ili preuzeti brigu za stare roditelje – što ne znači da nisu predani svome poslu. Kao i svi ostali, oni balansiraju svoj privatne i profesionalne potrebe. Ako majka odluči raditi, želi da ju se poštuje i cijeni. Roditelji ne žele da ih se gurne u stranu, ili daju manje zahtjevni zadaci.

Od izuzetne je važnosti da poslodavci to shvate kao izazov za cijelu tvrtku – važan za sve pojedince i zdravlje organizacije – ne samo kao pitanje ženskih zaposlenika. Porodiljni dopust i fleksibilno radno vrijeme često nisu dostupni muškarcima i oni se ne osjećaju toliko slobodni da te mogućnosti, ako i postoje, koriste. Ako se izjednače očekivanja za oba spola, neće biti takvih razlika u prilikama za muškarce i žene.

Postoji mnogo vrsta fleksibilnih radnih aranžmana (rad od kuće, podjela posla isl.) i neće svi odgovarati svim kompanijama niti svakom zaposleniku. U srcu koncepta fleksibilnosti, međutim, je spoznaja da se posao može drugačije osmisliti. Kod posla, stvar bi trebala biti u rezultatima i ostvarenju ciljeva, a ne u vremenu prijave dolaska u tvrtku ili pojavljivanja na poslu u točno određeno vrijeme.

Mnoštvo je dokaza da će zaposlenici raditi više i efikasnije ako imaju osjećaj da imaju kontrolu nad svojim vlastitim vremenom. Kada roditelj mora doći po dijete u vrtić i svejedno dostaviti izvještaj do jutra, fleksibilna atmosfera može omogućiti da obavi sve svoje obaveze, u svoje vlastito vrijeme, kako procijeni da je najbolje. Ako se predanost poslu mjeri po tome tko zadnji odlazi iz ureda, roditelji će ubrzo zaostati.

Također, roditelji imaju jedinstvene potrebe. Stoga treba priznati da mnogi aranžmani – kao što su izdašni plaćeni dopusti ili dječji doplatak – skupi i oduzimaju vrijeme. No, to ulaganje se višestruko vraća kroz lojalnost i produktivnost motiviranih i sposobnih zaposlenika. Tvrtke koje imaju razrađene takve programe bilježe odlične rezultate u zadržavanju kvalitetnih zaposlenika, regrutaciji, efikasnosti i inovacijama. (T. B.)

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.