Share
Tweet
Share
Send to friend

Što je dijeljenje posla i je li dobro rješenje u krizi?

Dijeljenje posla je sve popularnije u zapadnim zemljama jer poslodavcima omogućava da zadrže radnike, a njima ostavlja više slobodnog vremena za privatne obveze.

Dijeljenje posla (eng. job sharing) sve je popularnije u zapadnim zemljama, a pogotovo sada u krizi, jer omogućava poslodavcu, kojem nedostaje sredstava, da zadrži dvoje ljudi na pola radnog vremena, umjesto da otpusti jednu osobu. Iako se takva mjera može činiti drastičnom, ima i neke prednosti za one koji žele imati više slobodnog vremena za privatni život i obveze izvan posla. Još jedan dobar razlog za takav aranžman je i kada posao postane pretežak za jednu osobu samu te zahtijeva 'dvije glave'.

Kada posao počne uzimati previše vremena i previše utjecati na privatni život, dijeljenje posla je jedna od mogućnosti, pod uvjetom da poslodavac tome može udovoljiti. Mnogi zaposlenici u zapadnim zemljama koji koriste dijeljenje posla žele podići kvalitetu svog života i to navode kao glavni razlog za takvu vrstu rada. Dijeljenje posla se može iskoristiti i za dodatnu edukaciju i usavršavanje. Naravno, kraće radno vrijeme znači i manju plaću stoga su oni koji si to mogu priuštiti u velikoj prednosti.

Briga za djecu ili starije članove obitelji također može biti dobar razlog za takav radni aranžman. Tu su i zdravstveni razlozi. Bilo da se radi o kroničnom stresu ili nekim drugim zdravstvenim razlozima, dijeljenje posla znači da osoba i dalje može nastaviti raditi na određenoj razini, što ne bi bilo moguće da se radi o poslu na puno radno vrijeme.

Mnoge kompanije su organizirane tako da omoguće dijeljenje posla. A i sam posao može u sebi imati ugrađenu potrebu za time. Ako to pak nije slučaj, zaposlenik koji želi takav radni aranžman mora pokazati kako se posao može dijeliti i predložiti kako bi to funkcioniralo. Ključno je da i poslodavac i zaposlenik budu zadovoljni, da posao bude obavljen bez prekida zadataka, a najveća odgovornost za to je na kolegama koji posao dijele. Naime, obje osobe trebaju biti jednako predane i odgovorne prema poslu.

Ako dijeljenje posla pridonosi zadovoljstvu i motivaciji zaposlenika to je dobro za tvrtku jer je poznato da su zadovoljni i motivirani zaposlenici produktivniji.

No postoje i potencijalni problemi. Jedan od njih je pitanje nadležnosti i odgovornosti. Stoga su za dijeljenje posla potrebne jasne upute tko je odgovoran za što, jer ako to nije slučaj lako može doći do konfuzije, smanjenja produktivnosti i svaljivanje krivnje na druge ako stvari pođu krivo.

Dijeljenje posla je sve raširenije i omogućuje zaposlenicima veću kontrolu nad svojim životom. Također, smanjeni troškovi odgovaraju poslodavcima, koji su zbog krize pod velikim pritiskom, jer tako mogu zadržati zaposlenike. (T. B.)

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.