Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako odgovoriti na 'Recite mi nešto o sebi'

Ovo je neizostavno pitanje na razgovoru za posao, a odgovor je lakši nego što mislite!

Kako odgovoriti na 'Recite mi nešto o sebi'

Kandidatima se ponekad čini da je ovo uobičajeno pitanje na razgovoru za posao 'glupo' ili naprosto suvišno. Vjerojatno mislite 'Očito, poslodavac nije pročitao moj životopis, jer da je, ne bi mi postavio ovakvo pitanje'. 

Zapravo, ovo je odlično pitanje i možete ga vrlo kvalitetno iskoristiti za odličnu promociju svojih vještina. Naime, vaš odgovor na ovo pitanje odredit će ton daljnjeg razgovora. 

Tajna uspješnog odgovora je u tome da se pripremite - napravite scenarij, usredotočite se i vježbate. Ne možete si priuštiti da zaobiđete odgovor na to piranje, jer će to utjecati na ostatak intervjua. Razmislite što želite da poslodavac dozna o vama.

Usredotočite se

Navedite pet prednosti koje imate, a koje su potrebne za taj posao (iskustvo, vještine, znanja, itd.). Što želite da poslodavac zna o vama kada napustite prostoriju u kojoj se odvijao intervju.

Zapišite

Pripremite scenarij koji uključuje informacije koje želite prenijeti osobi s kojom razgovarate. Počnite s prošlim iskustvima i uspjesima koje ste ukratko naveli u životopisu, ali i koje možete potkrijepiti konkretnim primjerom. Zatim spomenite svoje prednosti i sposobnosti. Zaključite s izjavom o svom sadašnjem stanju i očekivanjima - npr. tražite posao u tvrtki koja cijeni odnose s klijentima ili u kojoj želite dalje usavršavati ono što vas zanima i za što vjerujete da je vaš najbolji doprinos radu konkretne tvrtke. 

Vježbajte

Vježbajte svoj scenarij sve dok ne steknete dovoljno samopouzdanja. Scenarij vam treba pomoći da se ne izgubite, ali ne biste ga trebali naučiti napamet – ne želite zvučati ukočeno. Vaše iznošenje tih informacija bi trebalo zvučati prirodno i kroz razgovor.

Čak i ako vam na početku razgovora poslodavac ne postavi ovo pitanje, ova priprema pomoći će vam da se usredotočite na ono što možete ponuditi i istaknuti na razgovoru čak i ako vam postave neko drugo pitanje. 

Najveća prednost 'uvježbavanja' odgovaranja na ovo pitanje je to što ga doista možete iskoristiti na svakom razgovoru za posao. Dakle, uloženo trud i vrijeme u pripremu isplatit će vam se u svakom slučaju. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.