Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako ukrotiti neprijateljski nastrojenog ispitivača?

Na vama je da intervju iskoristite najbolje što možete, pa vam donosimo nekoliko tehnika kako preuzeti kontrolu nad intervjuom.

Mnogi su se na intervjuu našli u situaciji u kojoj im se činilo da jedino što osoba koja ih ispituje želi jest 'podmetnuti im nogu' i navesti ih da se 'spotaknu'. Kao da se sve što kažete na neki način krivo shvati i ispadne da znači nešto potpuno drugo. Pa, kako riješiti takvu neugodnu situaciju.

Prije svega, morate shvatiti da ispitivačev 'neprijateljski' stav vjerojatno nema nikakve veze s vama. Vjerojatnije je da se taj dan 'ustao na lijevu nogu', ili se upravo posvađao sa svojim nadređenim te je zlovoljan. A možda nikada nije naučio kako ispravno voditi intervju. U svakom slučaju, na vama je da intervju iskoriste najbolje što možete. Donosimo nekoliko tehnika koje možete iskoristiti kako biste preuzeli kontrolu nad intervjuom.

Odmah upozorite na krivo shvaćanje
Nakon što date, po vašem mišljenju, solidan odgovor na neko od pitanja, a ispitivač vas samo zbunjeno pogleda podignutih obrva, ne paničarite. Odmah pitajte ispitivača možete li mu pojasniti dio svog odgovora. To njemu daje priliku da objasni što mu nije jasno, a vama da preformulirate odgovor. Na svaku takvu situaciju reagirajte odmah, inače će intervju skrenuti s puta kojim želite da ide.

Iskoristite negativnu reakciju
Recimo da vas ispitivač pita kako ste riješili određeni izazov ili problem na svom prijašnjem poslu. Nakon što odgovorite, ispitivač kaže da se ne slaže s vašim pristupom i istakne da to nije način na koji se problemi rješavaju u ovoj tvrtki. Iskoristite tu informaciju i kažite da ste svjesni te da razumijete da je korporativna kultura svake tvrtke različita. Uzimajući u obzir ono što znate o tvrtki, preformulirajte odgovor i opišite drugi način na koji ste mogli riješiti problem. To vam daje drugu šansu da odgovorite na pitanje i ublažava antagonizam ispitivača. Također, pokazuje vašu fleksibilnost i sposobnost brzog razmišljanja.

Intervju je razgovor, ne ispitivanje
Ako vam se čini da vas ispitivač želi 'samljeti' beskrajnim nizom potpitanja nakon svakog vašeg odgovora, odgovorite na pitanja, a onda vi krenite postavljati potpitanja. Na primjer, upitajte kako se tvrtka priprema za razvoj novog proizvoda ili gdje ispitivač misli da će tvrtka biti za pet godina. Ta taktika ne samo da navodi ispitivača da govori, nego i uspostavlja ravnotežu između vas i njega. Zapamtite, intervju nije jednostrano ispitivanje, već više poslovni razgovor između vas i potencijalnog poslodavca o tome što jedan drugome možete ponuditi.

Što god da se dogodi na intervjuu, nemojte na neprijateljski stav i ponašanje uzvraćati istom mjerom – tako možete samo izgubiti. Najbolji način da pristupite neprijateljski nastrojenom ispitivaču je koristiti tehnike koje vam mogu pomoći da preokrenete situaciju u svoju korist. (T. B.)

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.