Share
Tweet
Share
Send to friend

Što nakon intervjua?

Obavili ste obećavajući razgovor za posao i puni ste nade. Sada dolazi ono što je najteže u svakoj potrazi za poslom – čekanje da vam se poslodavac javi. No, još uvijek imate nekakvu kontrolu nad cijelim procesom.

Pošaljite zahvalnicu
Nakon intervjua možete poslati pismo zahvale za priliku za predstavljanje na razgovoru. Ne uzbuđujte se previše je li pisano rukom ili ga šaljete e-mailom. Vrsta zahvalnice ovisi o situaciji – to može biti jednostavan e-mail koji ćete poslati dan nakon razgovora i koji poslodavcu još jednom potvrđuje vaš interes.

No, prije slanja ipak uzmite u obzir korporativnu kulturu tvrtke. Ponekad će pismo poslano poštom biti prikladnije, na primjer ako se radi o staromodnoj, tradicionalnoj tvrtki. Zahvalnica bi trebala imati tri dijela – zahvalu ispitivaču, razloge zbog kojih ste upravo vi najbolji kandidat za to radno mjesto, te zaključak u kojem ćete navesti da se radujete sljedećem koraku.

Probijte tišinu
Ispitivač vam je rekao da će vam do utorka javiti jeste li prošli u sljedeći krug selekcijskog procesa ili ne. Sada je četvrtak i još vam se nije javio. Što se događa? Moguće je da niste prošli. No, jednako tako je vjerojatno da je ispitivač jednostavno bio zauzet i nije vam se stigao javiti. Što biste trebali učiniti? Nazovite, ili pošalite e-mail. Ako ne dobijete odgovor nakon par dana, pokušajte ponovno.

Tako biste mogli 'živcirati' ispitivača. No, dok god su vaše poruke ljubazne i kratke, većina ispitivača će vjerojatnije biti impresionirana vašom upornošću, komunikacijskim vještinama i interesom za posao. Kandidati se ne trebaju toliko brinuti kako će ih 'vidjeti' i usredotočiti se na to da pokažu kako će pridonijeti organizaciji. Ključno je da poruke budu pozitivne. Ne zvučite optužujuće – samo podsjetite ispitivača na razgovor, kažite da vam je bilo ugodno i upitajte u kojoj je fazi regrutacijski proces.

Šansa za popravni
Možda osjećate da na intervjuu niste ostavili najbolji dojam. Sada imate šansu za popravni. Javite ispitivaču da ćete mu poslati dodatnu dokumentaciju i preporuke koje potvrđuju vaše sposobnosti i uspjehe. No, ako mislite da ste na intervjuu 'zaribali' zbog nekog minornog razloga, kao što je slučajno prolijevanje kave, zaboravite na to. Ako privučete pažnju na vašu neugodu zbog sitnica, ispitivač će možda zaključiti da ste prenesigurni.

Oporavite se od odbijanja
Kada vam se ispitivač javi, ali s lošim vijestima, prvo se zahvalite toj osobi što vam je javila. Tada ju upitajte bi li bila voljna dati vam neku povratnu informaciju koja bi vam mogla biti od pomoći na budućim razgovorima za posao. (T. B.)

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.