Share
Tweet
Share
Send to friend

Što kad vam izmakne očekivano promaknuće?

Sve ste učinili kako treba. Bili ste na raspolaganju, sve zadatke ste obavili u roku, doprinijeli ste uspjehu tvrtke. Ali…

To promaknuće trebalo je biti vaše. Pa ipak možda ne. Gotovo svatko je nekad bio 'preskočen' kada se radi o poslu ili promaknuću koje je zaslužio. Ako i kada se to i vama dogodi, poduzmite slijedećih pet koraka:

Ne zanemarite emocije
Ako vas očekivano promaknuće zaobiđe to može uzrokovati depresiju i bijes. Prvo, duboko udahnite, a potom odmah učinite nešto za sebe, bilo da se radi o masaži, tečaju joge ili dugoj šetnji u parku. Ako imate vremena, vaša omiljena aktivnost vam može pomoći da se oporavite.

Pitajte što, ne zašto
Kada vam se raspoloženje popravi zakažite sastanak s onime tko je donio odluku. To može, ali i ne mora biti vaš nadređeni. Tada pitajte "što", a ne "zašto". Ako pitate zašto niste dobili promaknuće, menadžera postavljate u defenzivnu situaciju. Umjesto toga pitajte što biste trebali učiniti kako biste dobili promaknuće u budućnosti. Tako ćete ostaviti dojam timskog igrača. Bilježite što vam nadređeni govori i zatražite ga da to konkretizira napismeno ili u e-mailu.

Budite vidljivi i proaktivni
Što više ljudi zna za vaše sposobnosti i ideje, veća je vjerojatnost da ćete napredovati. Posebno ako ste samozatajna radilica, počnite se promovirati. To znači da sudjelujete i u projektima drugih odjela kada je god to moguće i redovito informirate šefa vašeg šefa o svojim postignućima.

Budite iskreni s kolegama i nadređenima
U redu je priznati da ste razočarani – samo nemojte cendrati i biti čangrizavi. Također biste trebali informirati kolege da niste dobili promaknuće i da se radujete raditi s osobom koja ga je dobila. I ne ogovarajte osobu koja je dobila taj posao.

Preispitajte se
Postavite si pitanje jeste li zaista željeli taj posao i ako jeste zašto. Nešto razmišljanja vam može otvoriti neke nove mogućnosti i poslove koje do sada niste uzimali u obzir.

Ako vas promaknuće zaobiđe, to ne mora biti kraj vaše karijere, već može biti novi početak i šansa za razvoj. Teško je sagledati širu sliku, ali je važno pokušati. Možda su vam učinili uslugu što vas nisu promaknuli. Ovo je prilika da nešto naučite. (T. B.)

Izvor: Monster.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.