Share
Tweet
Share
Send to friend

Procijenite ponudu za posao

Što je sve važno uzeti u obzir pri donošenju odluke treba li prihvatiti ponudu za posao ili ne?

Iako se često, pogotovo u današnje krizno vrijeme, piše o tome kako je mukotrpno doći do posla i da ponude za zaposlenje ne treba odbijati, pri prihvaćanju ponude ipak treba voditi računa o nekoliko stvari. Pogotovo ako se radi o prvom poslu.

Naime, oni koji su završili školovanje kada dobiju ponudu za prvi posao često smatraju da je potraga gotova. No, ipak nije. Zapravo pravi posao, a to je donijeti odluku je li taj posao za vas ili ne, tek počinje. O tome ovisi početak vaše karijere, zar ne? Pa kako odlučiti? Donosimo nekoliko smjernica:

Vi
Lako je upasti u zamku i odluku o prihvaćanju ili odbijanju ponude donijeti na temelju želja drugih. Ovdje se ne radi o tome da prihvatite posao zato što biste to trebali ili zato što to od vas očekuju vaši roditelji. Ovdje se radi o tome da, prije svega, morate razmisliti o svojim željama i potrebama, jer na kraju vi ćete biti oni koji će uložiti svoje vrijeme i trud u posao.

Plaća i povlastice
Mnogi nakon završetka školovanje imaju samo mutnu predodžbu o tome što žele i trebaju kada je riječ o novcu koji će zarađivati na svom prvom poslu. Sada je vrijeme da odredite što je za vas dobra i prihvatljiva ponuda kada se radi o plaći i povlasticama.

Odgovornosti posla
Zvuči li vam ponuda koju ste dobili zanimljivo? Hoće li vam predstavljati izazov ili će vas ubrzo 'dovesti do suza'? Hoćete li moći primijeniti neka iskustva i vještine koje ste naučili kroz školovanje i praksu? Na poslu ćete vjerojatno provoditi više od 2.000 sati godišnje (pod pretpostavkom da radite na puno radno vrijeme). Zasigurno želite da vam za to vrijeme bude zanimljivo i zabavno.

Korporativna kultura
Kakva je zaista ta tvrtka ili organizacija? Na primjer, čini li vam se da su zaposlenici u dobrim odnosima i da dobro surađuju? Naravno, to je teško prosuditi jer još niste počeli raditi, no vjerojatno ste kroz intervjue ipak dobili neki dojam korporativne kulture. Ako vam glava, srce ili želudac šapću riječi upozorenja u vezi s time, svakako biste trebali obratiti pažnju.

Prilike za razvoj
Hoće li vam ovaj posao otvoriti priliku da steknete nova iskustva i znanja? Ima li prilike za dodatnu obuku i obrazovanje? I čini li vam se da imate realne šanse za napredovanje s vremenom?

Vaš šef
Vaš nadređeni ima moć da vam prvi posao učini predivnim iskustvom ili ubrzanim tečajem iz jada. Ako imate dojam da ćete moći razgovarati s njime i od njega učiti, sjajno. No, ako imate dojam da je udaljen ili neprilagodljiv, budite na oprezu. Ako niste na istoj 'valnoj duljini' (što je ionako većinu vremena), možda vas čekaju teški trenuci.

Lokacija tvrtke
Hoćete li raditi u središtu grada, iako biste željeli raditi u predgrađu? Hoćete li zbog posla dugo i neugodno putovati svaki dan? Ako da, odgovara li vam to?

Ovo su samo neki od mnogih faktora o kojima trebate razmisliti prije nego što prihvatite ponudu za posao. Ako zbog veselja ne možete kritički razmišljati o tome, porazgovarajte s nekim starijim i iskusnijim. Kako god odlučite, ostanite vjerni sebi. (T. B.)

Izvor: Monster.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.