Share
Tweet
Share
Send to friend

Kraljevsko vjenčanje donosi kruha i igara, a odnosi šest milijardi funti

Samo osiguranje obreda stajati će 20 milijuna funti. Pozitivna je veća turistička potrošnja na kojoj zarađuju svi i opće dobro raspoloženje u Velikoj britaniji, smatraju neki tamošnji ekonomisti.

Udruženje britanske industrije izračunalo je da iznenadni blagdani i prekidi u radu zbog kraljevskog vjenčanja ekonomiju mogu stajati šest milijardi funti u obliku neostvarene proizvodnje i plaćanja prekovremenih sati. Još tmurnije procjene govore da će velik dio Britanaca otići na godišnji odmor od uskršnjih blagdana do Prvog maja što znači dodatni gubitak i do 50 milijardi dolara, piše Nikolina Rivosechi u Bussiness.hr.

Iako će samo vjenčanje platiti obitelj mladenaca, porezni obveznici plaćaju troškove osiguranja od 20 milijuna funti i sve ostale popratne troškove. Procjenjuje se da će mladenkina obitelj koja nije plemićkog roda doprinijeti sa 100 tisuća funti što im neće biti problem zbog unosnog obiteljskog posla s potrepštinama za zabavu.

S druge strane, naglo je porasla turistička potrošnja na kojoj zarađuju svi koji su se sjetili svoj posao povezati s vjenčanjem princa Williama i buduće princeze Kate. Ni kraljevska obitelj nije ostala bez ideja - njihovi službeni suveniri s motivima mladog para prodaju se u trgovinama u kraljevskim palačama, a porculanska kutijica za tablete sa zlatom i platinom naplaćuje se oko 220 kuna ili 25 funti.

Najvažnije je da u Velikoj Britaniji vlada opće dobro raspoloženje, smatraju neki tamošnji ekonomisti. Naime, mnogi komentatori zaruke u razdoblju krize povezali su s recesijom. Njihov zaključak je kako je vjenčanje obična diverzija koja će ljudima odvratiti pozornost od tmurne gospodarske situacije i ponuditi im ono što je narod volio još od antičkih vremena - kruha i igara. (M.D.)

Izvor: Bussines.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.