Share
Tweet
Share
Send to friend

Na kuhanje i pospremanje 'ode' najviše neplaćenog vremena

Korejci radeći besplatno svom BDP-u donesu samo 19 posto ukupne vrijednosti, a Portugalci 53 posto.

Prema istraživanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) o tome koliko vremena ljudi provode dnevno nešto radeći, najmanje se izvan radnog vremena 'oznoje' Korejci, a najviše Portugalci. Analiza navika u raznim državama pokazala je da Korejci radeći besplatno svom BDP-u donesu samo 19 posto ukupne vrijednosti, a Portugalci 53 posto.

Pod neplaćenim radom navode se brojne aktivnosti, poput pripremanja hrane ili odlaska u kupovinu. Najviše neplaćenog vremena provodi se u kuhanju i pospremanju, prosječno 2 sata i 8 minuta dnevno, javlja Business.hr.

Amerikanci, primjerice, najmanje kuhaju (30 minuta), a Turci najviše (74 minute). Zanimljivo je i da Amerikanci najmanje vremena provedu jedući, a ipak su najpretiliji među svim stanovnicima zemalja OECD-a.

Zahvaljujući šopingu koji se također tretira kao neplaćeni posao, Francuzi s 32 minute i Nijemci s 31 minute pobjegli su s vrha ljestvice nacija koje najmanje rade izvan radnog vremena i ta mjesta prepustili Belgijancima i Dancima. (T. B.)

Izvor: Business.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.