Share
Tweet
Share
Send to friend

Nova godina – nova stara karijera

Krajem svake godine ankete na MojPosao pokazuju da više od polovice ispitanika kao svoju novogodišnju poslovnu odluku navodi promjenu posla. Prije nego li se odvažite na takav korak, evo nekoliko savjeta kako od stare karijere napraviti novu.

Joel Garfinkle, konzultant u kalifornijskoj predlaže za sve one željne promjene da prije svega utvrde pozitivne aspekte svojeg postojećeg posla. Radeći poslove koji nas sa zadovoljstvom okupiraju, radni dan prolazi bezbolnije i oduzima nam manje energije. K tome, ako se radi o zadacima koje vaš šef ili suradnik ne voli obavljati, tada ste pronašli svoje win-win rješenje.

Ako teško pronalazite svakodnevnu motivaciju, ugledajte se na suradnike koji dolaze na posao s veseljem. Neka i nešto njihovog entuzijazma prijeđe na vas. Učite od najboljih! Nezadovoljstvo ponekad potječe iz nedefiniranih ciljeva u karijeri.

Možda (još) ne znate čemu težite, stoga posvetite jedan dan otkrivanju svojih ambicija i budite dosljedni u njihovom ostvarivanju. Osviještenost po pitanju vlastitih potencijala i ograničenja korisna je karakteristika u planiranju karijere.

Zabilježite sve elemente posla koji vas na radnom mjestu frustriraju i drže na mjestu i usmjerite energiju na traženje rješenja samo onih zadataka koje ste sposobni obavljati.

Ako vam ambicija ne da mira, predložite nadređenima da vam daju zadatke i izvan opisa vašeg radnog mjesta. Takvo upoznavanje s novim projektima jedan je od načina da osigurate svoje napredovanje. Odaberite projekte koji će dobro izgledati u vašem životopisu ali i pokazivati rezultate.

Postavljanje manjih ciljeva da bi se postigao glavni, metoda je ulaza na željeno područje. Pronađite mentora, učlanite su u stručne organizacije, sudjelujte na seminarima i rezultati će se pokazati!

Ne zaboravite na prijateljske odnose na radnom mjestu, jer su to ljudi s kojima provodimo većinu dana. Ne samo da je rad ugodniji u takvom okruženju, nego je i suradnja uspješnija. Ako ništa od navedenog ne pomaže, zapitajte se da li ste na pravom putu. Za uspješnu karijeru potrebno je uskladiti stvarne interese, sposobnosti i svoju osobnost.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.