Share
Tweet
Share
Send to friend

Što vaše tijelo 'govori' na intervjuu za posao?

Iskusni tražitelji posla znaju važnost pravih riječi u komunikaciji s potencijalnim poslodavcima. No, što je s neverbalnom komunikacijom?

Možete govoriti kako ste sjajan kandidat, ali vaše tijelo može odati vaše prave osjećaje, a ljudi više vjeruju govoru tijela, tvrde stručnjaci. Pa kako 'natjerati' tijelo da na intervjuu za posao 'govori' vama u prilog?

Samouvjereni nastup
Intervju počinje i prije nego što s ispitivačem sjednete za stol u sobi za sastanke. Nikada ne znate tko se može zateći na parkiralištu, gledati vas s prozora ili s vama ući u lift. Stoga bi vaše tijelo, svima koji bi mogli promatrati, trebalo 'govoriti' da ste samouvjereni i smireni. Dolazak na intervju svakako nije pogodno vrijeme za nervozno prekapanje po torbi u potrazi za životopisom.

Pokažite svoje dobre strane
Menadžeri u odjelima za upravljanje ljudskim potencijalima koji se bave zapošljavanjem obično pitaju i recepcionare ili tajnice za njihovo mišljenje o ljudima koji dolaze na intervjue, pa stručnjaci savjetuju da im dopustite da vas promotre, bez davanja do znanja da ste toga svjesni. Sjednite pored njih, tako će se osjećati ugodnije, te je vjerojatnije da ćete na njih ostaviti dobar dojam. Pokušajte predvidjeti i iz kojeg će smjera doći vaš ispitivač kako biste mogli sjesti licem okrenuti u tom smjeru. Susret će tako biti elegantniji.

Prvi dojmovi
Dok čekajte ne sakupljajte ramena i ne 'zabijajte' bradu u prsa, zbog čega ćete se doimati zatvoreno. Uspravite leđa i glavu držite uspravno, čime šaljete poruku da ste samouvjereni. No, nemojte pretjerivati. Ako ispružite noge, ili prebacite ruku preko naslona stolice, mogli biste se doimati preopuštenima, čak i arogantnima. Također, nemojte držati previše stvari na koljenima dok sjedite i čekate, jer bi vam se moglo dogoditi da ispadnete nespretni dok ih budete odlagali sa strane kada vas pozovu. Želite se doimati otmjeno, bez da vam ispadaju stvari, kako biste uglađeno pozdravili osobu koja je došla po vas.

Stisnite, ali ne slomite
Na intervjuu za posao rukovanje je neizostavno. Pa koja je tajna savršenog rukovanja? Preagresivan stisak može jednako odbijati kao i mlitav, stoga vježbajte s prijateljem prije intervjua kako biste pronašli ravnotežu. Budući da ćete se desnom rukom rukovati, stvari koje nosite – torbu, fascikl s dokumentima… - premjestite na lijevu stranu. Pružite ruku s lagano otvorenim dlanom tako da ispitivačeva ruka prekrije vašu – to je znak da odajete poštovanje njihovom statusu. I nikada dodatno ne prekrivajte ruku ispitivača onom koja vam je slobodna – to bi se moglo shvatiti kao znak dominacije, ili pretjerane srdačnosti.

Važni koraci
Hod do sobe za sastanke je savršeno vrijeme da iskoristite svoj govor tijela. Uvijek vi pratite osobu, bilo da se radi o ispitivaču ili asistentu, kako biste pokazali da shvaćate protokol. Time govorite: "Ja sam kandidat za posao, a vi predstavnik tvrtke – slijedim vas". Neki savjetuju da biste trebali pokušati oponašati ritam hoda i držanje te osobe, što pokazuje da se lako možete prilagoditi okolini.

Za stolom
U sobi u kojoj se održava intervju u redu je na stol odložiti fascikl s dokumentima, pogotovo ako ćete ih koristiti tijekom razgovora, ali sve ostale stvari odložite na pod sa strane. Držanjem aktovke ili torbe u krilu stvorit ćete dojam da oko sebe stvarate barijeru. Izbjegavajte se naginjati prema naprijed, zbog čega ćete se doimati zatvorenima. Umjesto toga sjedite uspravno i otvorite svoj vrat, prsa i trbuh pogledu ispitivača, kako biste poslali signal da ste otvoreni. Kada gestikulirate, uvijek ruke držite iznad stola i ispod ramena. Ako ruke dignete više činit ćete se mahnitima.

Umijeće odlaska
Na kraju intervjua, mirno pokupite svoje stvari, lagano ustanite, nasmiješite se i kimnite glavom. Ako rukovanje sa svima u sobi nije moguće ili prikladno, rukujte se barem s ispitivačem.

Možda ćete doći u iskušenje da pokušate pročitati govor tijela vaših ispitivača kako biste saznali kako je intervju prošao, no nemojte zbog toga što su oni obučeni da ne odaju previše. (T. B.)

Izvor: Monster.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.