Share
Tweet
Share
Send to friend

Hana Naoulo, Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

Coca-Cola HBC Hrvatska je pri samom vrhu ljestvice TOP 5 Poslodavaca Partnera za 2008. godinu koju je objavila tvrtka Selectio. Visoko drugo mjesto na ljestvici najboljih, odmah iza telekomunikacijske tvrtke VIPnet, dodatno je značajno, uzme li se u obzir da je Coca-Cola ujedno i jedini proizvođač robe široke potrošnje na popisu najboljih.

Najbolji poslodavci vrednovani su na temelju analize čak 41 procesa upravljanja ljudskim resursima, a značajan dio odnosi se na područja regrutiranja, selekcije, motivacije, nagrađivanja i obrazovanja zaposlenika.

U povodu toga, Hana Naoulo, rukovoditeljica za obrazovanje i razvoj kadrova u Coca-Coli HBC Hrvatska govori o programima stručnih usavršavanja i objašnjava zašto je Coca-Cola jedan od omiljenijih poslodavaca u Hrvatskoj.

MojPosao: Koje edukativne programe Coca-Cola HBC Hrvatska nudi svojim zaposlenicima?

Hana Naoulo: Najprije treba reći da Coca-Cola HBC već nekoliko godina uspješno potvrđuje status Poslodavca Partnera, i to s najvišim rezultatima u svim područjima certifikacije.

Kada je riječ o edukativnim programima, općenito smo usmjereni na tzv. in-house treninge, odnosno stručna usavršavanja unutar tvrtke koja vode naši certificirani treneri. Tijekom četiri desetljeća našega postojanja na hrvatskom tržištu uspjeli smo, naime, usavršiti i odgojiti vlastite vrsne stručnjake u svim područjima rada i poslovnih procesa koji svoje iskustvo prenose novim naraštajima.

Sve počinje na početku svake kalendarske godine istraživanjem o potrebama zaposlenika, na temelju kojega planiramo naše buduće korake. Programi postoje za sve razine radnih mjesta: od proizvodnje i prodaje, za čije smo potrebe pokrenuli i posebnu Prodajnu akademiju, do administracije, marketinga i menadžera. Treba reći i da smo pri izradi edukacijskih programa vrlo fleksibilni.

Ukupno gledano, najčešće organiziramo treninge usmjerene na razvijanje različitih međufunkcijskih kompetencija unutar tvrtke, no bavimo se i područjima poput soft skillsa, leadershipa, razvoja rukovodećih vještina, vještina komuniciranja, upravljanja vremenom i slično.

MojPosao: Koliko se oni razlikuju od edukativnih programa u ostalim međunarodnim podružnicama?

Hana Naoulo: Coca-Cola HBC Hrvatska dio je međunarodne punioničarske grupacije Coca-Cola Hellenic koja posluje u 29 zemalja svijeta. Postoji dio programa koji su prilagođeni specifičnostima našega poslovanja i tržišta, no najvećim dijelom nastojimo razvijati programe koji su osmišljeni na način da svim zaposlenicima omoguće jednake prilike za rast i razvoj.

Nije rijetkost da naši zaposlenici upravo zahvaljujući tome završe u nekoj od stranih podružnica. Trenutačno su čak tri naša vrhunska menadžera na rukovodećim pozicijama na svjetskim tržištima, od Švicarske do Hong Konga. To je, kao i podatak da u zaposlenike ulažemo od prvoga dana njihova rada, za svakoga razvijamo individualni plan razvoja te imamo mogućnost pružiti razvoj na domaćem i međunarodnom okružju, temelj je našega uspjeha.

MojPosao: Po kojem principu odabirete trenere za provedbu programa?

Hana Naoulo: Prednost uvijek dajemo ljudima iz sustava Coca-Cole Hellenic ili našim vlastitim stručnjacima u hrvatskoj podružnici. Najvećim dijelom, voditelji obuka i stručnih usavršavanja uglavnom su naši vlastiti stručnjaci i treneri. To su ljudi koji su rasli s našom tvrtkom i najbolje ju poznaju, no nismo ih odabrali samo na temelju toga kriterija. Svi oni morali su svoje kvalifikacije potvrditi i certifikatima.

MojPosao: Imaju li Coca-Colini zaposlenici u Hrvatskoj mogućnost odlaziti na usavršavanje u strane podružnice?

Hana Naoulo: Naši zaposlenici često odlaze na stručna usavršavanja u zemlje iz sustava Coca-Cole Hellenic. Štoviše, dosadašnja iskustva pokazala su kako se upravo monitoringom drugih kolega, sudjelovanjem u različitim međuodjelnim projektima i networkingom, mogu dobiti najkorisnija iskustva. Znanje je jedno, a iskustvena primjena stečenih znanja najbolji trening. Takve oblike usavršavanja zato ćemo i dalje poticati.

MojPosao: Kakvi se edukativni programi pružaju mladima koji počinju raditi u Coca-Coli? Mogu li oni odmah upisati neki od programa?

Hana Naoulo: Coca-Cola je među mladima jedan od najatraktivnijih poslodavaca. Vjerojatno i zato što osim imidža zabavnog mjesta za rad, u svoje zaposlenike ulažemo praktički od prvoga dana. Nije naodmet reći kako i sada, unatoč teškim vremenima, radimo na privlačenju mladih talenata.

Kroz partnerstvo s udrugom eSTUDENT imamo kontakte s najboljim studentima ekonomije i FER-a. Usto, članovi eSTUDENT-a rade na izradi poslovnih studija za marketing i prodaju i na konkretnim projektima, što će im dati priliku da se dokažu kroz radnu probu za eventualni budući rad u Coca-Coli, što smo spremni ponuditi svim talentiranim i sposobnim kandidatima.

Za kraj, mogli bismo izdvojiti pet prednosti koje Coca-Cola nudi svojim zaposlenicima: rad u atraktivnom međunarodnom okruženju, mogućnost napredovanja u zemlji i inozemstvu, predanost neprestanom ulaganju u zaposlenike, individualne planove razvoja u skladu s razvojnim potrebama te stručna usavršavanja u zemlji i inozemstvu. (V. K.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.