Share
Tweet
Share
Send to friend

Manuela Mudrinić, Vipnet d.o.o.

Vipnet d.o.o. je na hrvatskom tržištu prepoznat kao lider u inovacijama, koji stalno razvija nove tehnologije i usluge te ih prvi uvodi na tržište. U 100-postotnom je vlasništvu društva mobilkom austria i član je mobilkom austria grupe, a na hrvatskom tržištu prisutan je od 1998. godine. Prema istraživanjima, Vipnet se gotovo uvijek nalazi na samom vrhu liste najpoželjnijih poslodavaca, a nositelj je i Certifikata Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima.

Rukovoditeljica upravljanja ljudskih potencijala u Vipnetu, Manuela Mudrinić u HR Intervjuu na MojPosao, objašnjava što Certifikat Poslodavac Partner znači Vipnetu, govori o odnosu tvrtke prema zaposlenicima, znanjima i vještinama koje Vipnet traži te opisuje postupak zapošljavanja novih djelatnika.

MojPosao: Možete li opisati viziju i misiju vašeg poslovanja te objasniti na koji način vaši zaposlenici pridonose ostvarenju tih vrijednosti?

Manuela Mudrinić: Naš cilj je biti korisniku prvi izbor u komunikaciji, a da bismo ga ostvarili važno je imati zadovoljne i motivirane zaposlenike. Upravo zato, naša je korporativna kultura zasnovana na vrijednostima tvrtke – inovativnosti, individualnosti i inspirativnosti. Vipnet svojim zaposlenicima pruža mogućnost da budu svoji, ali i da se osjećaju kao dio tima jer istovremeno potičemo i cijenimo timski rad, ali osiguravamo i razvoj pojedinačnih potencijala.

MojPosao: Vipnet je dobitnik Certifikata Poslodavac Partner. Što vas je motiviralo na sudjelovanje u tom projektu?

Manuela Mudrinić: Vipnet je prvi počeo razvijati stručnjake u telekomunikacijama i time smo razvili tržište rada u ovom sektoru. Uz inovacije u tehnologijama i uslugama, inovativni smo i kada je riječ o radnom okruženju i odnosu sa zaposlenicima. Prvi smo otvorili korporativni vrtić za djecu zaposlenika, restoran, wellness, fitness, bazen, saunu...

Uz to zaposlenicima nudimo i dodatne pogodnosti poput dodatnog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, bonuse prema učinku, najsuvremeniju edukaciju i slično. No, želimo li pozitivno utjecati na cjelokupno tržište rada u Hrvatskoj, smatramo da trebamo sudjelovati u projektima poput Certifikata Poslodavac Partner jer na taj način možemo dati dobar primjer drugim tvrtkama.

Osobito smo ponosni što smo proglašeni prvom tvrtkom među top pet poslodavaca partnera za 2008. godinu jer to pokazuje da stalno napredujemo.

MojPosao: Mislite li da su vaši zaposlenici i poslovni partneri prepoznali vrijednost tog priznanja? Kako vas nakon priznanja, po vašem mišljenju, na tržištu percipiraju posloprimci?

Manuela Mudrinić: Vipnet ima jako dobar imidž kao poslodavac i očekivanja naših zaposlenika, ali i kandidata za posao su velika, vjerojatno i veća nego prema drugim tvrtkama. Naši zaposlenici shvaćaju i cijene prednosti rada u Vipnetu, pri čemu ne mislim samo na stimulativno radno okruženje i brojne pogodnosti, nego i na prijateljsku radnu atmosferu.

MojPosao: Kakve se prilike za razvoj i napredovanje pružaju mladim zaposlenicima?

Manuela Mudrinić: S obzirom da je telekomunikacijska industrija jedna od najbrže rastućih grana u kojoj se noviteti pojavljuju gotovo svakodnevno, stalno ulaganje u obrazovanje zaposlenika je preduvjet za daljnji razvoj tvrtke, ali i stjecanje kompetitivne prednosti na tržištu.

Sukladno tome Vipnet osmišljava i provodi različite programe i treninge za profesionalni razvoj zaposlenika poput stručnih treninga, treninga osobne efikasnosti, upravljanja projektima, razvoja liderskih vještina te tečajeva informatike i stranih jezika. Naši zaposlenici ujedno pridonose unaprjeđenju kvalitete edukacijskog programa s konstruktivnim povratnim informacijama i komentarima o primjenjivosti naučenog u svakodnevnom radu. Budući da se velika pozornost posvećuje praćenju i razvoju karijere zaposlenika, svaki zaposlenik dva puta godišnje sudjeluje na razgovoru o upravljanju učinkom na kojemu se analiziraju dosadašnja postignuća i rezultati te definiraju područja za daljnji razvoj.

Također, svaki zaposlenik ima mogućnost prijave na interne natječaje za posao čime im pružamo mogućnost razvoja sposobnosti te stjecanja novih znanja i vještina radom na drugim područjima djelatnosti naše tvrtke.

MojPosao: Koja bi znanja i vještine istaknuli kao neophodne za uspješan razvoj karijere u vašoj tvrtki?

Manuela Mudrinić: Uz stručna znanja i vještine posebno vrjednujemo usmjerenost na korisnike, entuzijazam i predanost ostvarenju zadanih ciljeva i naravno, spremnost na rad u dinamičnom timu. Također nam je važno da su naši zaposlenici fleksibilni i spremni na kontinuirani profesionalni razvoj.

MojPosao: Koristite li kakve oblike motivacije ili stimulacije zaposlenika?

Manuela Mudrinić: Koristimo različite oblike motivacije i stimulacije zaposlenika i zaista ih ima mnogo. Već sam spomenula vrtić te fitness i wellness centar koji našim zaposlenicima omogućava lakše usklađivanje poslovnog i privatnog života, kao i edukaciju, bonuse, zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

Ono što bih posebno izdvojila budući da je prosječna dob naših zaposlenika 33,5 godina, je mogućnost rada sa skraćenim radnim vremenom i rada od kuće za zaposlenice s malom djecom. Trenutačno pet zaposlenih majki, koje na to imaju pravo i u skladu sa Zakonom o radu, radi sa skraćenim radnim vremenom, a mogućnost rada od kuće koristi 40 zaposlenih.

MojPosao: Za kraj, možete li opisati kako izgleda jedan vaš uobičajeni selekcijski postupak zapošljavanja novih djelatnika?

Manuela Mudrinić: Izbor kandidata je transparentan proces temeljen na najboljim praksama i pravilima struke. Svi kandidati prolaze kroz psihologijsko testiranje i nekoliko intervjua usmjerenih na kompetencije, koje su važne za radno mjesto za koje se natječu.

U zadnje vrijeme da bismo napravili najbolji izbor koristimo i studije slučajeva u okviru kojih nam kandidat treba pokazati kako bi reagirao u određenoj poslovnoj situaciji. U izbornom procesu osim stručnjaka za zapošljavanje sudjeluje i voditelj odjela, ali nerijetko i kolege iz tima što je za njih motivirajuće, a za potencijalnog kandidata još jedna informacija o timskom okruženju kakvo Vipnet njeguje. (V. K.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.