Share
Tweet
Share
Send to friend

Što čini uspješan tim?

Brojne organizacije koriste timove kao jedan od temelja svog poslovanja.

Ulažu se velika sredstva u pravilan odabir članova tima, njihovu daljnju edukaciju, poticanje suradnje među članovima tima, unapređenje odnosa u timu i općenito u stimuliranje i potporu ovakvog načina rada. Stoga je važno znati koji faktori utječu, a koji nemaju utjecaja na uspješnost timova.

Obilježja zadatka
Zadatak koji se dodjeljuje timu mora biti pogodan za skupni rad. Vrlo je važno da timski zadaci omogućavaju timu visok stupanj autonomije. Brojna istraživanja pokazala su pozitivnu povezanost autonomnosti tima sa zadovoljstvom njegovih članova i efektivnošću tima.

Poželjno je da timski zadaci budu raznoliki i da ih članovi tima doživljavaju kao važne za organizaciju u cjelini. Konačno, važno je da članovi tima stalno dobivaju povratne informacije o svom radu te da imaju pristup potrebnoj tehničkoj podršci.

Sastav tima
Članovi uspješnog tima bi po nekim osobinama trebali biti homogeni, a po nekima heterogeni. Za uspješan tim je važna pravilna kombinacija znanja i vještina, uloga i stilova njegovih članova. Pri tome je dobro da su po nekim osobinama članovi tima izjednačeni, a po drugima različiti.

Većina istraživanja pokazuje da je korisna ujednačenost članova tima u kognitivnim sposobnostima uz različitost individualnih znanja i vještina. Heterogenost vještina i znanja omogućava članovima tima specifični osobni doprinos u rješavanju problema. Nepisano je pravilo da bi članovi tima morali znati obaviti barem 80 posto svakog zadatka kojeg obavlja tim.

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da je u timu poželjno imati pojedince koji nose različite uloge.

Etničke i spolne razlike među članovima tima mogu imati, barem u počnim fazama razvoja tima, negativan utjecaj. Etnički i spolno heterogene grupe komuniciraju formalnije i rjeđe nego po tim karakteristikama homogene grupe.

Usljed spolnih stereotipa, od žena se očekuje pasivnost, submisivnost i ekspresivnost, a od muškaraca aktivnost, kontrola i manja ekspresivnost. Osobe koje se tako ne ponašanju percipiraju se lošije, što može uzrokovati slabiju komunikaciju članova koji 'ne poštuju norme' s ostatkom tima.

Organizacijsko okruženje
Neka obilježja organizacijskog okruženja mogu jače utjecati na uspješnost timova. Prije svega, to je sustav nagrađivanja: timovi su uspješniji ako se nagrađuje cijeli tim, a ne pojedini članovi tima, zatim ako se potiče suradnja, a ne delegiranje zadataka pojedincima, te ako se općenito potiču vrijednosti koje su sukladne timskom radu (povjerenje, komunikacija, participacija, suradnja).

Važno je da timovi budu informirani o značaju i posljedicama svoga rada i da im je osigurana sva potrebna dodatna edukacija i podrška. Konačno, timovi koji se nalaze na istom fizičkom prostoru obično su uspješniji u donošenju odluka od dislociranih timova.

Upravljanje timom
Mnoga istraživanja pokazuju da voditelji imaju značajan utjecaj na uspješnost tima. Voditelji s visokim očekivanjima od svojih članova, kao i oni koji su spremni dijeliti autoritet i informacije, imaju i uspješnije timove.

Komunikacija u timu
Važno je da komunikacija u timu bude iskrena, stalna i redovita. Neophodno je da sve informacije budu dostupne svim članovima tima.

Donošenje odluka
Timsko donošenje odluka aktivnost je koja najviše pridonosi efektivnosti timova. Donošenje odluka je to kvalitetnije što tim raspolaže boljim informacijama, što su članovi individualno sposobniji za donošenje dobrih odluka, te što je voditelj tima vještiji u pravilnom integriranju mišljenja svih članova tima u jednu zajedničku odluku.

Ako manjina članova tima ima stav suprotan većinskom stavu, to treba iskoristiti za donošenje još kvalitetnijih odluka na razini cijelog tima. Naime, stav suprotan većinskom potiče članove tima na traženje dodatnih informacija koje su neutralne ili u suprotnosti s većinskim stavom te se tako većinska odluka još bolje potkrepljuje i učvršćuje ili pak na vrijeme odbacuje.

Kohezija
Kohezija se odnosi na stupanj međusobne privlačnosti među članovima tima, odnosno stupanj u kojem se članovima sviđa tim u cjelini. Istraživanja pokazuju da su članovi dobro integriranih timova zadovoljniji, efikasnije koordiniraju svoje aktivnosti, posvećuju više vremena planiranju i rješavanju problema, fleksibilniji su i mogu posvetiti više pažnje problemima koji zahtijevaju brzu akciju. Potrebno je znati i da uspjeh u nekom zadatku doprinosi većoj kohezivnosti tima.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.