Share
Tweet
Share
Send to friend

Najbolje HR Prakse 2010. – Škola za SOS mame (SOS Dječje selo Hrvatska)

Specifičnost postupka (protokola) regrutacije i selekcije za SOS mame.

Specifičnost protokola regrutacije i selekcije za poslovnu poziciju SOS mame je u tome što prvi (predselekcijski) razgovor s kandidatkinjama vode voditelj ljudskih potencijala i pedagoški savjetnik/koordinator za SOS mame i mlade.

U postupak oglašavanja i pronalaženja kandidatkinja uključeni su aktivno i direktori SOS Dječjih sela s ciljem što kvalitetnijeg izbora kandidatkinja koristeći sve raspoložive kanale oglašavanja. Razlog tome je činjenica prikupljanja što većeg broja kandidatkinja za navedenu poslovnu poziciju. U cijelom procesu oglašavanja, svi uključeni djelatnici blisko surađuju sa PR djelatnikom nacionalnog ureda.

Odabere li se kandidatkinja za drugi krug intervjua, intervjuu pribivaju još i direktori SOS Dječjih sela (Lekenika i Ladimirevaca). Intervju je strukturiran. Svakoj se kandidatkinji postavljaju ista pitanja zbog transparentnosti čitavog procesa.

Odabrane kandidatkinje tada pristupaju prvom psihologijskom testiranju koje organizira vanjski partner SOS Dječjeg sela Hrvatska, Pučko otvoreno učilište (POU). Partner SOS Dječjeg sela Hrvatska nudi usluge teoretskog osposobljavanja kandidatkinja za buduću poslovnu poziciju SOS mame punog naziva "dječja njegovateljica – SOS mama". Program se upisuje u radnu knjižicu svim kandidatkinjama koje se osposobljavaju i koje uspješno završe školu za SOS-mame po unaprijed definiranom curriculumu.

Nakon testiranja, organizira se boravak kandidatkinja u SOS dječjim selima u trajanju od sedam dana za koje vrijeme se kandidatkinje upoznaju s dinamikom života, specifičnostima posla i imaju priliku razgovarati s postojećim SOS mamama o budućoj poslovnoj poziciji za koju će se školovati. Svaka kandidatkinja za SOS mamu u tom razdoblju dobiva iskusnu SOS mamu kao mentora.

Po uspješnom završetku boravka u SOS dječjim selima, kandidatkinje pristupaju detaljnijemu drugom psihologijskom testiranju koje organizira SOS organizacija uz pomoć vanjskoga stručnog suradnika specijaliziranog za navedeno područje.

Škola za SOS mame
Sve navedene radnje protokola regrutacije i selekcije vode do uključivanja kandidatkinja u školu za SOS mame koju organizira Udruga SOS Dječje selo Hrvatska u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem (POU) u Zagrebu koji su u partnerskom odnosu u provođenju škole za SOS-mame.

Škola za SOS mame provodi se po SOS smjernicama, kriterijima i standardima SOS KDI-ja i obuhvaća teoretski i praktični dio programa. Teoretski dio programa škole za SOS mame traje četiri mjeseca i održava se u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta u Zagrebu po unaprijed definiranom programu (curriculum-u škole za SOS-mame). Nakon uspješnog završavanja teoretskog dijela škole za SOS mame, kandidatkinje pristupaju praktičnom radu u trajanju od 20 mjeseci u SOS dječjim selima u statusu "pripravnice SOS mame".

Po završetku cjelokupne škole za SOS mame u trajanju od 24 mjeseca, "pripravnice SOS mame" zapošljavaju se kao "SOS mame" sa svim beneficijima, pravima i obvezama koji proizlaze iz obavljanja posla spomenute poslovne pozicije.

Protokol regrutacije SOS mama

Dokumenti, obrasci i formulari koji se koriste prilikom procesa selekcije i regrutacije novih zaposlenika:

Obrazac "Prijava za posao"

Obrazac "Mogu li biti SOS mama?"

Obrazac "Evaluacija intervjua - matrix"

Obrazac "Evaluacija intervjua finalno - matrix"

Dokument "SOS izjava o povjerljivosti"

Letak "Proces regrutacije i selekcije za SOS mame" - za kandidatkinje

Dnevnik rada "SOS mama kandidatkinja"

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.