Share
Tweet
Share
Send to friend

Ljubav i seks na poslu

Istraživanje o ljubavnim i seksualnim vezama na poslu proveo je portal MojPosao (www.MojPosao.net) tijekom lipnja 2009. na uzorku od preko 1.000 ispitanika. Cilj istraživanja bio je saznati kakva je situacija u Hrvatskoj kad su u pitanju ljubav i seks na radnom mjestu. Budući da ljudi u današnje vrijeme velik dio vremena provode na radnom mjestu, veze na poslu postale su česta pojava, a pitanje je kako se nositi s njima i koje su posljedice.

U istraživanju je sudjelovao podjednak broj muškaraca i žena. Gotovo polovica ispitanika je visokoobrazovana (45%), 29% je srednjeobrazovano, dok je 26% ispitanika ostalih razina obrazovanja. Najviše ispitanika (njih 39%), ima između 26 i 30 godina, 22% ima između 31 i 35 godina, najmlađih ispitanika (koji imaju 25 i manje godina) ima 10%, dok je ispitanika starijih od 35 godina 29%. Više od polovice ispitanika (55%) dolazi iz Zagreba i Zagrebačke županije, 13% ispitanika je iz Istre i Kvarnera, 11% iz Dalmacije, a najmanje ispitanika koji su sudjelovali u istraživanju je iz sjeverne (5%) i središnje (6%) Hrvatske.

Veza na poslu

Gotovo svaki drugi sudionik istraživanja (48%) imao je neku vrstu veze na poslu. Pod vezom na poslu se smatra bilo koji oblik ljubavne i/ili seksualne veze te flert (uzajamne simpatije) s kolegom, nadređenom ili podređenom osobom. Neku vrstu veze na poslu tijekom svoje radne karijere imalo je nešto više muškaraca (51%) nego žena (46%). Ispitanici svih dobnih skupina podjednako su imali neku vrstu veze na poslu, s time da su u određenoj mjeri iznad prosjeka ispitanici u dobi između 36 i 40 godina – njih je 57% imalo neku vrstu veze na poslu. Gledano prema obrazovanju, u vezama na poslu nešto su aktivniji srednjeobrazovani ispitanici od kojih je 52% imalo neku vrstu veze na poslu, u odnosu na 43% visokoobrazovanih.

Od ispitanika koji su imali neku vrstu veze na poslu, velika većina njih (82%), vezu je imala s kolegom/icom. Petina ispitanika (22%) vezu je imala s nadređenom osobom, a samo 12% ispitanika vezu je imalo s podređenom osobom.

Od ispitanika koji su tijekom svoje karijere imali neku vrstu veze na poslu, trenutno vezu na poslu održava samo 10% muškaraca i 11% žena. Četvrtinu muškaraca (njih 25%) privlači osoba s posla s kojom bi htjeli biti u seksualnoj vezi, a svega bi 6% žena htjelo biti u seksualnoj vezi s određenom osobom s posla. Samo 4% muškaraca i 1% žena zaljubljeno je u osobu s posla, a većina ispitanika (60% muškaraca i 82% žena) ipak trenutno nije i ne želi biti u vezi s kolegom/icom.

Iako u radnoj okolini nerijetko nailazimo na veze, istraživanje je pokazalo kako one u većini slučajeva nemaju negativan učinak na radnu atmosferu, pa čak i ukoliko dođe do prekida. Tako je najveći postotak ispitanika, njih više od trećine (36%) svoju vezu na poslu prekinulo, ali je s drugom osobom ostalo u boljim odnosima nego prije te veze. Četvrtina ispitanika (26%) još je u vezi, dok je za 14% ispitanika veza na poslu završila brakom ili trajnom vezom. Četvrtina ispitanika (24%) vezu na poslu je okončala, ali su s tom drugom osobom ostali u lošijim odnosima nego što su to bili prije nego što su započeli vezu.

Dok polovica ispitanika nije imala nikakav tip veze s osobom s kojom radi, tek trećina ispitanika (32%) nikada nije niti koketirala s drugom osobom iz tvrtke. Kod najviše ispitanika (43% muškaraca i 37% žena) koketiranje je ostalo na platonskoj razini, a kod manjeg dijela ispitanika koketiranje se razvilo u ljubavnu avanturu (15% muškaraca i 10%), odnosno u ljubavnu vezu (7% muškaraca i 10% žena).
 

Vrsta veze

Od ispitanika koji su imali neku vrstu ljubavnog odnosa s drugom osobom s kojom rade, trećina ih je bila u potpunoj ljubavnoj vezi (33%), 29% ispitanika imalo je uzajamni platonski odnos, dok je petina ispitanika (20%) na poslu imala samo seksualnu avanturu. Seks i zajedničke izlaske (ali bez pretjeranih emocija) na poslu je imalo 16% ispitanika.

Jednaki postotak muškaraca i žena (njih 29%) na poslu je imalo samo uzajamni platonski odnos. Potpunim ljubavnim vezama nešto su sklonije žene - 37%žena imalo je na poslu potpunu ljubavnu vezu u odnosu na 30% muškaraca. S druge stane, muškarci su skloniji upustiti se na poslu samo u seksualnu avanturu koju je imalo 22% muškaraca i nešto manje žena (17%).

Od ispitanika koji su imali neku vrstu veze na poslu, njih svega trećina (34%) nije imala seksualne odnose. Više od polovice ispitanika (56%) imalo je seksualne odnose s kolegom/icom, 15% s nadređenom, a 9% s podređenom osobom. Gotovo trećina žena (njih 29%) koje su imale neku vrstu veze na poslu, nije imalo i ne bi htjelo imati seksualne odnose s osobom s posla, a u istoj se poziciji nalazi i 8% muškaraca. S druge strane, 23% muškaraca nije imalo, ali bi htjelo imati seksualne odnose s osobom s kojom rade, dok isto želi samo 8% žena.
 

Sakrivanje veze

Općenito (bez obzira na tip veze), 45% ispitanika svoju je vezu uspješno sakrilo od kolega i nadređenih. Nešto manji broj ispitanika (24% muškaraca i 19% žena) svoju je vezu iskreno priznalo, 21% ispitanika vezu je pokušalo sakriti, ali je nekoliko kolega ipak saznalo, dok je 9% ispitanika vezu pokušalo sakriti, ali potpuno bezuspješno jer su za nju ipak svi saznali.

Ispitanicima je najteže bilo sakriti potpunu ljubavnu vezu na poslu – to je uspjelo njih svega 28%. Takvu vrstu veze ispitanici bi najčešće otvoreno priznali (30%), 24% vezu je pokušalo sakriti, ali je ipak nekoliko zaposlenika za nju saznalo, dok ih je 14% pokušalo sakriti vezu, ali su svi za nju znali.

Očekivano, ispitanici su lakše na poslu sakrili uzajamni platonski odnos – njih 51% uspješno ga je sakrilo. Petina ispitanika (20%), takav je odnos iskreno priznala, dok ih je 19% platonsku vezu pokušalo sakriti, ali su neki kolege za to ipak saznali. Polovica ispitanika (49%) koja je na poslu imala vezu koja je uključivala samo seksualne odnose i zajedničke izlaske, takvu je vezu uspješno sakrila. Petina ispitanika (20%) takvu vezu nije niti pokušala sakriti, dok je 23% vezu pokušalo sakriti, ali je nekoliko kolega ipak za istu saznalo.

Najoprezniji su ispitanici koji su s kolegom/icom imali isključivo seksualnu vezu – dvije trećine njih (66%) takvu je vezu uspješno sakrilo od ostalih. Svega 6% ispitanika svoju vezu nije niti pokušavalo sakriti, a 18% je vezu pokušalo sakriti, ali su neki od kolega ipak saznali za nju.
 

Seksualni odnosi u prostorijama tvrtke

Od ispitanika koji su imali neku vrstu odnosa, njih više od trećine (36%) imalo je seksualne odnose unutar tvrtke u kojoj rade. Seksualne odnose unutar tvrtke 28% ispitanika imalo je s osobom s kojom rade, a 8% ispitanika imalo je seksualne odnose u prostorijama tvrtke s osobom koja ne radi u toj tvrtki. Ipak, dvije trećine ispitanika seksualne odnose prakticiralo je isključivo izvan prostora tvrtke.

Seksualne odnose u prostorijama tvrtke u kojoj rade imalo je više muškaraca nego žena – njih 45%. Trećina muškaraca (33%) je imala odnose s kolegicom s posla, dok je njih 12% imalo odnose unutar tvrtke s osobom sa kojom ne rade. Seksualne odnose u prostorijama tvrtke u kojoj rade imalo je 27% žena –njih 22% s kolegom, a 5% s osobom koja s njima ne radi.

Kako avanturizam izgleda ipak raste s godinama, pokazuje i podatak kako su stariji ispitanici u većoj mjeri imali seksualne odnose u prostorijama tvrtke u kojoj rade. Tako je čak 49% ispitanika starijih od 40 godina imalo seksualne odnose unutar tvrtke u kojoj rade, a ovu skupinu slijedi 43% ispitanika u dobi od 36 do 40 godina. Seksualne odnose unutar tvrtke u kojoj rade znatno manje prakticiraju mlađi ispitanici – njih 27% u dobi od 31 do 35 godina, 33% u dobi od 25 do 30 godina i 30% ispitanika mlađih od 25 godina.

Također, seksualne odnose u prostorijama tvrtke u kojoj rade u većoj su mjeri imali ispitanici sa srednjom stručnom spremom – njih 44% u odnosu na 30% ispitanika visoke stručne spreme.

Što se tiče prostorija unutar tvrtke u kojima su ispitanici imali seksualne odnose, najpopularniji su uredi, a slijedi ih toalet, odnosno soba za sastanke. Vlastiti uredi popularniji su kod muškaraca (njih 65% naprema 56% žena), dok su kod žena popularniji tuđi uredi (43% žena naprema 23% muškaraca imalo je seksualne odnose u tuđem uredu – najvjerojatnije u uredu kolege/ice s kojom su bili u vezi).

Najviše ispitanika koji su imali seksualne odnose u prostorima tvrtke, odnose su imali izvan radnog vremena (njih 37%). I izvan i za vrijeme radnog vremena u seksualne odnose u prostorima tvrtke upustilo bi se 35% ispitanika, a samo za vrijeme radnog vremena seksualne odnose u prostorijama tvrtke imalo je 28% ispitanika.

Iako je određeni broj ispitanika imao seksualne odnose unutar prostorija tvrtke, svega je 4% njih netko 'uhvatio' u nezgodnoj situaciji (nadređeni, kolega/ica, čistačica…).
 

Utjecaj veze na posao

Za većinu ispitanika (njih 82%) veza s drugom osobom iz tvrtke nije imala utjecaj na njihovo radno mjesto. Manji broj ispitanika – njih 9% je dalo otkaz, dok ga je dobilo svega 1%. Premještaj u drugi odjel tražilo je ili dobilo 5% ispitanika.

Većina ispitanika (60% muškaraca i 56% žena) izjavila je kako veza (bilo ljubavna bilo seksualna) s drugom osobom iz tvrtke nije utjecala na njihovo obavljanje radnih zadataka. S druge strane, 38% žena i 31% muškaraca izjavilo je kako im je veza dala novi poticaj za rad, a negativan utjecaj na obavljanje radnih zadataka i koncentraciju na poslu primijetilo je svega 8% muških i 5% ženskih ispitanika.

U tvrtkama većine ispitanika (cijeli uzorak) nije zabranjeno izlaženje s kolegama (58%). Formalnu zabranu ima svega 3% ispitanika, neformalnu 4%, a 17% ispitanika izjavilo je kako u tvrtki u kojoj rade nemaju zabranu izlaženja s kolegama, ali bi takav odnos mogao biti predmet prigovora od strane nadređenih. S druge strane, 18% ispitanika ne zna kakva je politika tvrtke o vezama među kolegama.

Od ispitanika koji su i sami na poslu imali neki tip ljubavne veze, svega 8% ih je doživjelo neugodnosti zbog toga. Najčešće su se neugodnosti odnosile na ogovaranje, međutim u nekoliko slučajeva bilo je riječ čak i o mobbingu.

Većina ispitanika kada bi se našli na managerskoj poziciji u vezu među podređenima upleli bi se isključivo kada bi to smetalo poslu (50% muškaraca i 59% žena). Ništa ne bi poduzelo 35% muškaraca i 28% žena. S osobama u vezi, situaciju bi raspravilo 10% muškaraca i 8% žena, a svega 3% ispitanika jednog od partnera bi preselilo u drugi odjel ili čak otpustilo.

Ispitanici, općenito, u najvećoj mjeri odobravaju ljubavnu vezu s kolegom/icom (57% ispitanika djelomično se ili u potpunosti slaže) te seksualne odnose s kolegom/icom (52%). U najvećoj mjeri ispitanici ne odobravaju seksualne odnose s podređenim ili nadređenim (njih 42%), a u nešto manjoj mjeri ne odobrava se ni potpuna ljubavna veza s nadređenim (38%) ili podređenim (35%). Većina ispitanika (65%) ima kolegu koji je (bio) u vezi na poslu. Svega 5% ispitanika izjavilo je da među njihovim suradnicima nema ljubavnih parova, dok čak 30% ispitanika ne zna je li tko od njihovih kolega (bio) u vezi.
 

Ljubavnik/ca na poslu

Od ispitanika koji su imali vezu na poslu, njih 38% je imalo ljubavne odnose s osobom s kojom radi, a da je istovremeno izvan posla bila u stalnoj vezi s nekim drugim. Od ispitanika koji su imali ljubavnu vezu na poslu, gotovo polovica muškaraca (46%) istovremeno je imala stalnu vezu izvan posla, a isto je priznalo i 30% žena koje su na poslu imale neku vrstu veze.

Od ispitanika koji su nekada u svojoj radnoj karijeri imali ljubavnu vezu na poslu, gotovo polovica onih starijih od 36 godina istovremeno su u nekom trenutku imali i stalnu vezu izvan svog poslovnog okruženja. U najmanjoj mjeri to su činili ispitanici koji imaju između 31 i 35 godina (29%).



Download cijelog teksta (pdf)

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.