Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje o najboljim poslodavcima 2008.

Uvod

Istraživanje o najboljim poslodavcima (Tvrtke koje zaposlenici ocjenjuju najboljima), drugu godinu za redom, proveo je MojPosao u razdoblju između veljače i lipnja 2008. U istraživanju je sudjelovala 51 tvrtka, a provedeno je među više od 3000 njihovih zaposlenika.

 

Istraživanjem se željelo doznati u kojim je tvrtkama trenutno najbolje raditi u Hrvatskoj, a na temelju iskustava i percepcije samih zaposlenika. Istraživanjem se također nastojalo naglasiti kako je upravljanje ljudskim resursima jedina dugoročna konkurentska prednost tvrtki. Za potrebe istraživanja, stručnjaci s MojPosao osmislili su poseban alat za procjenu organizacijske klime i zadovoljstva zaposlenika.

 

O istraživanju

Istraživanje je provedeno putem upitnika (on-line i tiskana verzija) koji se sastoji od 50 ključnih tvrdnji iz šest područja istraživanja:

  • Strategija i vodstvo: poznavanje ciljeva tvrtke te želja da se doprinese u ostvarenju istih
  • Rad, motivacija i nagrađivanje: procjena radne uspješnosti i sustav nagrađivanja
  • Usavršavanje i razvoj: mogućnost profesionalnog razvoja i napredovanja
  • Međuljudski odnosi: odnos s nadređenima i kolegama
  • Lojalnost trenutnom poslodavcu
  • Doživljaj sigurnosti posla


Zaposlenici su određivali stupanj slaganja sa svakom tvrdnjom ocjenama od 1 do 5 (5 – u potpunosti se slažem, 4 – uglavnom se slažem, 3 – niti se slažem niti se ne slažem, 2 – uglavnom se ne slažem i 1 – u potpunosti se ne slažem).

 

Prosjekom ocjena za svako područje istraživanja dobivena je ocjena pojedine tvrtke. Usporedbom ocjena svih tvrtki - sudionika istraživanja dobiven je poredak najboljih.

 

Tvrtke u kojima je najbolje raditi

Tvrtke su podijeljene u dvije skupine prema veličini. Velikim tvrtkama smatraju se tvrtke s 200 ili više zaposlenih, a srednje i male tvrtke su one koje imaju manje od 200 zaposlenih. Također, u istraživanju su mogle sudjelovati samo tvrtke koje imaju 50 ili više zaposlenika.

 

Velike tvrtke u kojima je najbolje raditi

  1. dm-drogerie markt
  2. Puljanka
  3. Orbico
  4. Orvas Plus
  5. Končar-Energetski transformatori
  6. Belupo
  7. Auto Hrvatska
  8. Holcim
  9. KONČAR – ELEKTRONIKA I INFORMATIKA d.d.
  10. HGspot

Prosječna ocjena koju su zaposlenici dali najboljim velikim tvrtkama je 3,7.

 

Male i srednje tvrtke u kojima je najbolje raditi

  1. Kožul
  2. Alarm automatika
  3. PK (Palfinger Kran)
  4. FedEx Express (Rhea)
  5. Srce
  6. Smit Commerce
  7. Tehnomobil
  8. Avon
  9. Urban konstruktor
  10. Neckermann – Kataloška prodaja

Prosječna ocjena koju su zaposlenici dali najboljim srednjim i malim tvrtkama je 3,6.

 

Što tvrtku čini najboljom

Tvrtke u kojima je najbolje raditi dobile su u prosjeku veće ocjene u svim područjima istraživanja od ostalih tvrtki. Pri tome je važno napomenuti da su uglavnom kvalitetne tvrtke i pristale sudjelovati u istraživanju. Utoliko je razlika između najboljih tvrtki i ostalih koje su sudjelovale u istraživanju manja nego što bi bila između najboljih i prosječne hrvatske tvrtke!

Najveća razlika u prosječnoj ocjeni najboljih 10 velikih tvrtki i ostalih velikih tvrtki je u području doživljaj sigurnosti posla i iznosi 0,3 (3,8 naprema 3,5).
U najboljim velikim tvrtkama najveća prosječna ocjena je u području međuljudskih odnosa (3,9), a najniža u području usavršavanja i razvoja (3,5) što upućuje na nedostatke na kojima bi i najbolji poslodavci trebali poraditi.

Najbolje srednje i male tvrtke se najviše razlikuju od ostalih tvrtki iste veličine u razumijevanju ciljeva tvrtke, procesa i pravila. Razlika u prosječnoj ocjeni u području strategije i vodstva iznosi 0,5 (3,6 naprama 3,1). Najmanja razlika je u području doživljaja sigurnosti posla (3,6 naprema 3,6).
Zaposleni u najboljim srednjim i malim tvrtkama najzadovoljniji su međuljudskim odnosima (prosječna ocjena iznosi 3,8), a najmanje usavršavanjem i razvojem (3,4).

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.