Share
Tweet
Share
Send to friend

Istraživanje o gospodarskoj krizi

Istraživanje je proveo (www.MojPosao.net) tijekom veljače 2009. godine na više od 1.000 ispitanika.

1. Je li kriza stigla i u Vašu tvrtku?

Više od polovice ispitanika (58%) izjavilo je da je kriza već stigla u njihovu tvrtku, 29% izjavilo je kako se kriza još ne osjeti, ali će se osjetiti, a svega 13% ispitanika smatra kako krize u njihovoj tvrtki neće biti.

Mladi ispitanici (do 30 godina) su optimističniji – njih 16% smatra kako krize neće biti u njihovoj tvrtki, isto smatra 12% ispitanika u dobi od 31 do 40 godina, dok je optimistično tek 5% ispitanika starijih od 40 godina. Krizu najviše osjete ispitanici stariji od 40 godina od kojih je dvije trećine izjavilo kako se kriza u njihovoj tvrtki već osjeća.

Krizu najviše osjete radnici iz Istre i Kvarnera – njih 63% izjavilo je da je kriza već stigla u njihove tvrtke, a isto je izjavilo 53% ispitanika iz sjeverne Hrvatske. Ispitanici iz sjeverne Hrvatske su ujedno i najoptimističniji; njih četvrtina (24%) smatra da krize neće niti biti.

Kriza se najviše osjeti u proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda, zatim u turizmu i ugostiteljstvu te trgovini, a utjecaj krize je najmanji u državnoj upravi, sudstvu i pravnim poslovima, nevladinim organizacijama te ICT-u.

Poslodavci se s krizom najčešće bore otpuštanjem radnika i zamrzavanjem plaća. Gotovo polovica ispitanika (47%) izjavilo je kako su u njihovoj tvrtki već otpuštali radnike, dok je njih 46% izjavilo kako su im plaće zamrznute. Nadalje, 36% ispitanika izjavilo je kako je u tvrtki u kojoj rade zamrznuto financiranje novih (budućih) projekata, trećina (33%) da su plaće smanjene, dok je 32% ispitanika izvijestilo o rezanjima troškova edukacije. U najmanjem postotku radi se o zatvaranju tvrtke (7%) i zamrzavanju budžeta pojedinih odjela (11%). četvrtina ispitanika (24%) izvijestila je o zamrzavanju zapošljavanja novih ljudi.

2. Promjena posla

Bez obzira na krizu trećina ispitanika planira u ovoj godini promijeniti posao, 23% ispitanika posao neće mijenjati, dok će 44% ispitanika posao mijenjati samo ako to budu morali. Najveći broj ispitanika u čijim tvrtkama se kriza već osjeti (njih 72%) ove godine planira promijeniti posao svojom voljom, dok to isto namjerava učiniti i 41% ispitanika koji smatraju da krize u njihovoj tvrtki neće biti.

"Ne želim promjenu posla zbog krize, već zbog lošeg i neodgovornog menadžmenta, loše korporativne klime, loše komunikacije i upletanja politike u poslovanje i vrednovanja rezultata rada" – komentar sudionika



Kao što se moglo i očekivati, za svoje radno mjesto najviše se boje ispitanici koji su izjavili da se kriza u njihovoj tvrtki već osjeti, dok se najsigurnije osjećaju ispitanici koji smatraju kako krize neće biti.

čak tri četvrtine ispitanika (prosječno 74%) smatra da poslodavci iskorištavaju krizu kako zaposlenicima ne bi morali dati povišice i kako bi otpustili radnike. Zanimljiva je činjenica da takav stav ima većina zaposlenika, bez obzira na to smatraju li da kriza utječe na njihovu tvrtku ili ne. Gotovo polovica ispitanika (njih 44%), smatra kako su mjere borbe protiv krize u tvrtkama pretjerane, 15% ispitanika smatra kako poslodavci ne iskorištavaju krizu, već da je prevencija nužna, a svega 11% ispitanika smatra kako su mjere borbe protiv krize u tvrtkama već sada nužne.

3. Trajanje krize

Više od polovice ispitanika (njih 54%) očekuje kako će kriza trajati godinu do dvije dana, a najoptimističniji su ispitanici koji i sada smatraju da se kriza u njihovoj tvrtki ne osjeti.

Najpesimističniji ispitanici su oni koji imaju 41 ili više godina – njih čak 45% očekuje da će kriza trajati više od dvije godine, dok ih svega 12% smatra da će kriza ipak završiti ove godine. Najmlađi ispitanici (do 30 godina) u najmanjoj mjeri smatraju da će kriza trajati više od dvije godine (23%), njih 57% smatra da će kriza trajati godinu do dvije dok ih petina (19%) smatra da će kriza završiti ove godine. četvrtina ispitanika u dobi 31 do 40 godina smatra kako će kriza trajati dulje od dvije godine, a njih 14% smatra da će trajati manje od godinu dana.

Prema regijama, najpesimističniji su ispitanici iz Istra i Kvarnera – njih 35% smatra da će kriza potrajati dulje od dvije godine, a isto u najmanjoj mjeri smatraju ispitanici iz sjeverne Hrvatske (25%) te ispitanici iz Zagreba i Zagrebačke županije (također 25%).

4. Utjecaj krize na posao

U tvrtkama u kojima se kriza već osjeti 42% ispitanika izjavilo je da ima manje posla, 37% da ima jednako posla, dok ih 22% ima više posla u odnosu na prethodno razdoblje. Za razliku od njih, samo 16% ispitanika kod kojih se kriza još ne osjeti ima manje posla, dok je taj postotak svega 2% kod ispitanika koji su izjavili da krize u njihovoj tvrtki neće ni biti. Smanjenje obima posla najviše su primijetili ispitanici iz Istre i Kvarnera (37%), zatim iz Dalmacije (30%) te Zagreba i zagrebačke županije (29%), a najmanje u sjevernoj (24%) i središnjoj (25%) Hrvatskoj.
Smanjenje obima posla najviše je izraženo u tvrtkama kojima je primarna djelatnost poslodavca građevina i arhitektura, zatim trgovina te proizvodnje strojeva i uređaja, a smanjenje obima posla najmanje su primijetili ispitanici iz djelatnosti kulture i medija, proizvodnje i prerade prehrambenih proizvoda, znanosti, obrazovanje i odgoja te državne uprave.


Većina ispitanika (prosječno 74%) nije primijetila promjene u poslovnoj produktivnosti bez obzira na (ne)prisutnost krize. Međutim, od ispitanika čije je tvrtke kriza obuhvatila njih 31% izvijestilo je o postizanju slabijih rezultata. Među ispitanicima koji smatraju da u njihovoj tvrtki neće biti krize takvih je svega 2%; dapače, njih 14% izvijestilo je o postizanju boljih poslovnih rezultata.

5. Povišice, božićnice, napredovanje

Od ispitanika koji smatraju da krize neće biti, njih 62% i ove godine očekuje povišicu, dok isto očekuje svega 15% ispitanika koji krizu već osjete, odnosno 33% ispitanika koji smatraju kako se kriza još ne osjeti. Povišicu u ovoj godini očekuje najviše ispitanika koji rade u ICT djelatnosti (44%), slijede turizam i ugostiteljstvo s 30% te državna uprava, sudstvo i nevladine organizacije te znanost i obrazovanje sa po 26%. Povišicu najmanje očekuju zaposleni u prometu i prijevozu (17%), proizvodnji strojeva i uređaja (20%) te građevini i arhitekturi (21%).

Regres i božićnicu ove godine očekuje trećina ispitanika (34%) koji u tvrtki već osjećaju posljedice krize i čak tri četvrtine ispitanika (75%) koji smatraju da u njihovoj tvrtki krize neće biti. Regres i božićnicu u najvećoj mjeri očekuju ispitanici zaposleni u djelatnosti proizvodnje i prerade prehrambenih proizvoda (njih 69%), slijedi ICT djelatnost sa 68% te financijske djelatnost (61%). Regres i božićnicu u najmanjoj mjeri očekuju zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu (26%) te prometu i prijevozu (28%).

Svega 14% ispitanika koji u svojoj tvrtki već osjete krizu, očekuje napredovanje ove godine. Od onih ispitanika koji smatraju da krize neće biti, njih 44% očekuje napredovanje ove godine. Ove godine napredovanje u najvećoj mjeri očekuju ispitanici koji rade u državnoj upravi, sudstvu i nevladinim organizacijama (31%) te u ICT djelatnosti (31%). Napredovanje u najmanjoj mjeri očekuju ispitanici koji rade u građevini i arhitekturi (13%), prometu i prijevozu (17%) te trgovini (17%).

Download cijelog teksta (pdf)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.